Психология

Съвети, които могат да променят живота ви

Печат

Съвети, които могат да променят живота ви

 

Човекът е единственото живо същество, което разговаря сам със себе си. През целия ден вие постоянно разговаряте със себе си  и събирате информация за околната действителност. Вие действате също като програмист, въвеждащ информация в компютър, само с едно изключение: вие сте и програмиста и компютъра едновременно. Вашите пет сетива осъществяват програмиране, и ако вие гледате на нещата неправилно, то губите връзка с реалността и започвате да виждате света такъв, какъвто ви се иска да виждате. Успешният и щастлив живот зависи от правилната обратна връзка между околната действителност и вашето съзнание.

Златото в мазето ви

Какво ще кажете, ако някой ви съобщи, че в мазето ви се търкаля сандък, пълен със златни монети? Сигурно по различен начин ще изразите своето изумление, но при всички случаи няма да пропуснете покрай ушите си такава новина. Навярно ще слезете в мазето, ще пренесете сандъка с монетите и ще им намерите приложение. Обаче случвало ли ви се е да си помислите за това, че повечето от нас цял живот имат сандък със златни монети в мазето на своя ум, но никога не го използват? Дълбоко под нивото на мислене лежи тази част от нашия ум, която се нарича „подсъзнание“. Всичко се складира в подсъзнанието и никога не излиза от там. Това склад на спомени, огромно хранилище от знания. За да постигнем успех, трябва да го използваме по-добре.

Можем да поставим нашето подсъзнание в служба на ежедневния ни живот. Ще успеете да действате много по-ефективно, вършейки работата на опитен секретар на вашето съзнание, напомняйки си за определени неща, които трябва да направите в определено време, ако се научите да улавяте информацията, пропусната от съзнателната част на вашия ум. Като в компютъра, всеки факт и всяко впечатление, получени от съзнанието ви, винаги се пазят в подсъзнанието. Как да се научите да развивате и използвате тази чудесна сила? Това, разбира се, не може да се направи на бърза ръка. Скритите сили на подсъзнанието трябва да се развиват в процес на бавна и системна концентрация и да се насочват от волята ни и въображението ни.

Решете какво искате от подсъзнанието си и му давайте по една задачка всеки път. Ако искате да решите конкретен проблем, прекарайте примерно по пет минути сутрин и вече в спокоен размисъл за това, че решението се формира на ниво подсъзнание. След това неочаквано – щрак! – решението ще бъде готово. Това ще бъде вярното решение, доколкото подсъзнанието е отворено за мъдростта на Всеобщия Разум.  Ако искате да бъдете здрав, концентрирайте се на мисли за здравето, не си пречете с мисли за болести и слабост. Ако искате да постигнете успех, то не мислете за себе си като за неудачник. Това, което занимава постоянно съзнателната ви част, прониква в подсъзнанието ви и постепенно става част от вашия опит, затова е необходимо да мислите положително и съзидателно. Винаги помнете, че подсъзнанието е открито към своя източник Всеобщия Разум. Доверете се на тази мъдрост и ще правите по-малко грешки, ще станете по-здрав и по-щастлив. Ще живеете по-плодотворно.

Какво ви задържа?

Имали ли сте като младежи грандиозни планове и велики мечти – да пишете книги или да рисувате картини, да започнете собствен бизнес или да се занимавате някаква творческа дейност? Повечето от нас са имали. И ако сме напълно честни пред себе си, повечето лелеят тези мечти и до днес, но оправдават своето бездействие с това, че имат други задължения, поддържайки своето влошаващо се здраве. Ние измисляме за свое оправдание какви лине празни извинения. 

Замислете се за минутка за Юлий Цезар. Знаете ли, че Цезар е писал своите коментари през нощта в палатката, когато цялата римска войска е спяла, и на следващото утро е повеждал войниците си в сражение? Знаете ли, че Хендел е написал най-добрите си музикални произведения след като лекарите му казали, че е неизлечимо болен? Че Бетовен е писал музика и след като е оглушал напълно? Замисляли ли сте се, че тримата велики поети – Омир, Милтън и Данте - са били слепи?

Замислете се за това, че Даниел Дефо, авторът на „Робинзон Крузо“, създал книгата си в затвора. Джон Бъниън е написал „Пътят на пилигрима“ зад решетките. Лютер е превел Библията, затворен в замъка Вартбург. Данте се трудил двадесет години в изгнание, а „Дон Кихот“ е написан от Сервантес в мадритския затвор.

Възможно е да кажете: „Всичко това е удивително, но аз трябва да работя“. Но какво да се прави, приятелю мой, тогава имам за вас една новина. Представете си колко е дебел романа „Отнесени от вихъра“. Маргарет Митчъл го писала, работейки във вестник на пълен работен ден. Ако си мислите, че сте поставени в губеща позиция заради физически недостатъци, то помислете за лорд Кевън, член на парламента, който бил без ръце и крака и въпреки всичко сам се добирал до парламента.

Помислете още един път за заветните си желания, скрити в душата ви. Претеглете отново аргументите, измислени от вас като оправдание за да не изпълните мечтата си. Разберете, че тези оправдания в действителност са фалшиви. Хвърлете ги настрани и се настройте на това, че желанията ви са изпълними и изпълнението им е във вашите ръце. Помнете: вие сте единственият, който ви задържа на едно място.

Робърт Антъни, психолог.

Превод от руски Таня Т.

 

Робърт Антъни

 

Робърт Антъни е скритата тайна на някои от най-преуспелите хора на нашата планета. Посвещава последните тридесет години от живота си на разкриването на загадките на съзнанието. През това време завършва докторска степен по бихейвиористична психология в „Пасифик Уестърн Юнивърсити“ и работи като психотерапевт, специалист по невролингвистично програмиране, хипнотизатор и обучаващ по усъвършенстване на личността.

Притежава диплома от Американската колегия по хипнотерапия и висока квалификация по всички форми на енергийна терапия. Член е на Асоциацията за цялостна енергийна психология.

За разлика от повечето специалисти по „сила на мисълта“ и „самоусъвършенстване“, Робърт Антъни не се стреми към публични изяви, за да си спечели слава. Предпочита да променя „живот по живот“.

Като консултант по усъвършенстване на личността, той показва на клиентите си как да свържат своята енергия с естествените закони на Вселената, което е в състояние да преобърне полярността в живота им. Затова, вместо да отстраняват нещата, които не искат, те започват по естествен начин да привличат нещата, които искат! 

Точният изказ на Робърт Антъни го прави един от най-търсените оратори и обучаващи в световен мащаб.

Живял е в САЩ, Великобритания, Швеция, Русия, Нова Зеландия и Австралия.

Книги: 

Тайните на пълната самоувереност, изд. Кибеа

Как да направим невъзможното възможно, изд. Кибеа

Monday the 30th. Spiralata.net 2002-2019