Просветление за половин час

010. Духовно пробуждане и просветление

Печат

010. Духовно пробуждане и просветление

 

В преследването на пробуждането и осъзнаването на Истината,

се чувстваш въвлечен в делата на този свят

и полагаш усилия, за да се пробудиш

и да познаеш себе си като чисто свободно съзнание.

Но цялата тази въвлеченост в мирските дела,

както и всички „твои“ усилия за просветление –

са само част от съня, илюзията, филма на живота.

Това не е онова, което правиш;

това е онова, което ти се присънва.

Ти не се деятелят.

 

Смятайки се за действащо същество, ти се опитваш да се измъкнеш от Съня на Живота, но действащото лице е част от съня, а не част от Реалността, затова то не може да излезе извън границите на съня, също както персонажът от филма не е способен да излезе от екрана в реалния живот.  Каквото и да направиш като човек – това е част от сценария и ти винаги ще действаш в неговите рамки, без изключение. Всичко, което можеш да направиш като съзнание е просто да присъстваш, да наблюдаваш, да осъзнаваш.

Виждайки всичко случващо се (включително „главния персонаж“) като сън, филм, майя, ти започваш да осъзнаваш себе си като чисто наблюдаващо съзнание и тогава твоето търсене е приключило, няма повече търсещ, нищо повече не се търси и достига в сънувания свят. Сънят продължава, персонажът добросъвестно играе поверената му роля, но сега ти не се отъждествяваш с него, ти си негов наблюдател, свидетел, присъстващо съзнание, което гледа този Филм на Живота. И товае огромна свобода. По-подробно за това какво дава на човек предложения на сайта път може да прочетете в стотиците отзиви на форума на сайта.

По пътя на самопознанието има два етапа: духовно пробуждане и просветление. Това не е едно и също.

Какво е това духовно пробуждане

По същество, духовното пробуждане означава разтъждествяване с тяло-ум-личност и всички останали неща, които ти кой знае защо смяташ за себе си. „Пътят към просветлението минава през разтъждествяването“, е казал Ошо и това е важен момент по пътя на самопознанието.

Тук пробуждането е наречено духовно само защото се подразбира отделяне на духа от материята – отделяне на чистото съзнание от сънуващите тяло-ум. В духовните среди има навик да се разделя духовното от материалното и това е полезно на даден етап. При духовното пробуждане ти разбираш, че не си тяло, ум, личност, име и т.н., но в теб, като правило, остава някакво отъждествяване с душата – индивидуално (но безличностно) съзнание, отделен наблюдател. Ти осъзнаваш духовната си природа, но все още оставаш някакъв безличен „ти“ и някакви безлични „други“, също такива души, индивидуални съзнания. Това е духовното пробуждане. Това е много високо ниво, но все още не е просветление, макар и често да го наричат именно така.

Следва да се каже, че духовното пробуждане не е непременно свързано с религия, тъй като пробуждане се случва и извън религиозните практики. Хората често асоциират думата „духовност“ със святост, и духовни хора обикновено наричат тези, които принадлежат към различни религиозни егрегори и се държат по подобаващ начин. Но словосъчетанието „духовно пробуждане“ в дадения случай означава само пробуждане на духа (душата, Атмана, индивидуалното чисто съзнание) от съня на лъжливите отъждествявания, осъзнаването на своята нематериална природа, и това не винаги става в рамките на религиите.

Признаци и симптоми на духовното пробуждане

В действителност, пробуждането от съня (илюзията на живота) не винаги е приятно, защото стават вътрешни промени и колкото по-рязко и интензивно протичат толкова по-голям дискомфорт има както на ниво тяло и ум, така и на външно ниво. Но положителните моменти също не са малко, защото става освобождаване от старото и ненужното, освобождава се място за новото и това ново те радва.

Признаците и симптомите на духовното пробуждане имат доста широк спектър на проявление, невъзможно е да се изброят, но има нещо общо, което се среща при всички и сега точно това ще разгледаме. Частните случаи са много разнообразни и има много описани случаи в мрежата.

Често пробуждането започва с криза, когато в живота ти нещо рязко и съществено се променя към „по-лошо“ и ти разбираш, че вече не може по старому. Това може да се нарича безпокойство, страх, чувство на незащитеност, неразбиране как да се живее по-нататък и към какво да се стремиш, разочарование от себе си, своите сили и способности, дезориентация в живота и други неприятни преживявания. Какво да се прави?Ако си вярващ (макар и не много), чети молитви, мантри, изучавай свещените писания, общувай с мъдри хора и по-често пребивавай в средите на духовно търсещи и напреднали. Моли Висшите Сили (Ангели, Бога и т.н.) да те водят и насочват към Истината и да те поддържат по пътя на пробуждането. Признай си, че не всичко е в твоите ръце, и се довери на Силите, които в действителност управляват всичко, включително и целия ти живот, дори ако това все още не е съвсем очевидно. Те знаят какво ще бъде най-добро за теб, и Те ще те преведат до края, до самото просветление, така че не се страхувай от нищо. През това преминават всички и на духовния път всичко се случва за все по-добро и по-добро. Ако ти не вярваш във външни сили, тогава просто анализирай, изучавай, проследявай всички изменения и последствията им, бъди внимателен и открит към ставащото, опитай сам да се ориентираш в процеса. Това също ще те доведе до правилното разбиране на ставащото. В действителност, трябва да се радваш на процеса на духовно пробуждане, защото ще се избавиш от ненужен товар и ще вървиш към освобождението. Това, може да се каже, е пътят на еволюцията на душата, пътят към Източника, процеса на  съединение с Бог. Понякога се случва, разбира се, нещо крайно неприятно, защото избавянето от милите на сърцето илюзии е крайно болезнено, но си струва, защото губейки илюзиите, постигаш Истината.

Дискомфортни усещания в тялото и изостряне на болестите. Това може да бъде всичко, което си помислите. Всички болести са свързани със състоянието (и съдържимото) на ума, менталните настройки, невярното разбиране на живота, психични проблеми. Очистването на ума предизвиква промени в състоянието на тялото, затова може временно да се изострят (а след това да изчезнат) физически болести, или просто може да възникне дискомфорт от всякакъв род. Няма от какво да се страхувате, но трябва да поддържате тялото в добро състояние. Ще ви помогнат за това съветите на аюрведа и здравият смисъл. При необходимост се обърнете към добър лекар  или специалист, който знае много за билки и други надеждни и безопасни народни методи на лечение, проверени от времето и безброй хора. Освен това прочетете статията на Роберто Асанджиоли „Нервните заболявания при духовното израстване“. Въоръжете се с тези знания и се справяйте с възникващите трудности по пътя на духовното пробуждане.

Променя се мисленето, започваш все по-дълбоко да разбираш, че вече не си от общата маса хора. Отпадат старите интереси и занятия, променят се приоритетите и целите, изчезват старите „приятели“, в живота ти влизат нови хора, не такива като всички: те са по-светли, по-мъдри, по-добри. Ти започваш да виждаш, че повечето хора наподобяват зомби, живеят като биороботи, по обща схема, натрапена от обществото. Започваш да виждаш и да осъзнаваш тази система, тази матрица и постепенно излизаш от нея. Старай се да на изпадаш във фанатизъм, разказвайки на хората това, което започваш да виждаш. Както казва един християнски светец, спасиш ли се сам, около теб ще се спасят хиляди. Заедно с промяната на мисленето постепенно с променя и характерът, разбира се – към по-добро. Тоест, общата тенденция е подобряване, макар от време на време да се проявяват и някои лоши качества. Но това ще мине.

Промени на външно ниво: те могат да бъдат най-различни и не винаги приятни. Това е следствие от случващите се вътрешни промени. Съхрани разума си и бъди търпелив, всичко ще се преустрои по най-добрия начин, но не веднага.

Животът става по-прост, по-спокоен и по-благостен. В хода на духовното пробуждане може да проследиш как се променят гуните, управляващи живота ти: постепенно изчезва гуната на невежеството и през гуната на страстта се движеш към гуната на благостта. Това е много полезно да се проследи. Още повече, че можеш да ускориш прехода към гуната на благостта, постепенно и редовно привнасяйки тези елементи в живота си. Прочети статията  Гуните на благостта, страстта и невежеството“ – това ще е твоето ръководство за подобряване и стабилизация на живота ти, променяй го всеки ден и бързо ще забележиш резултатите, които ще те зарадват. Изучи също „Духовните закони на успеха и щастието“, това ще ти помогне да построиш новия си живот, който ще ти донесе радост и щастие не само на теб, но и на всички наоколо.

След това започваш да се интересуваш от важните въпроси от типа: „Кой съм аз? Как е устроено всичко? Какво е Истина? Как да постигна освобождение и просветление?“ Тези въпроси, подкрепени с искрения ти интерес към отговорите ще те поведат по-нататък в необходимата посока.

За да смегчиш неприятностите по духовния път, използвай също практически съвети за изчистване на съзнанието – това ще ускори твоя път към Истината и щастието.

Надявам се,  общите симптоми и признаци за духовно пробуждане вече да са изброени и сега ще преминем към следващия етап по твоя духовен път.

Просветление

Следва вторият етап – просветлението. Ако духовното пробуждане все още може да се разбере на ниво интелект, то с просветлението е много по-сложно, защото просветлението – това е вече ниво на недвойнственост, осъзнаване на адвайда. При духовното пробуждане все още има някаква дуалност и множественост – аз, другите, другото. Просветлението подразбира изчезване на илюзията за дуалността и множествеността, а разделящият ум не може да разбере това, тъй като функционира само в рамките на дуалността, която сам си и създава.

На страниците на сайта вече съм писал какво е това просветление и също така разгледахме заблужденията за просветлението, тук ще се докоснем до самата същност.

Просветлението е изчезване на илюзорното разделение на „аз“ и „не аз“, тоест изчезване на дуалността. Това осъзнаване на недвойнствеността, адвайда е дълбоко озарение, че няма две, а още повече три, четири или по-голямо множество. Това осъзнаване идва, когато умът престава да разделя единството на множество. В началото изчезват отъждествяванията с тялото, ума, личността, името, ролята и т.н., а след това изчезва и финото отъждествяване с Атмана – индивидуалната душа, отделното съзнание.

Разбира се, мисли все още възникват, и може да възникват привични, обикновени мисли, съдържащи „аз“, „мен“, „мое“, „другите“ и „друго“, но при това се осъзнава, че тези разделения са нереални, те са само видимост, която изчезва също така бързо, както се е и появила, без да оставя следи. Опитите да се намери какво представлява това възникващо отделно „аз“ неизменно водят към осъзнаването, че няма никакво „аз“ – то се създава от възникналата мисъл и се разтваря с изчезването на мисълта. Това може да се наблюдава и такова наблюдение е отлична практика по пътя на духовното пробуждане. Може даже да се каже, че това е практика от висшия пилотаж.

Внимателното наблюдение води също към осъзнаване, че дори няма мислещ: илюзията на мислещия се създава спонтанно от възникващите мисли за някакъв уж съществуващ мислител. Ти мислиш, че всички тези мисли – добри и лоши, гениални и глупави, красиви и уродливи са твои? Знаеш ли какво те заставя да ги мислиш за свои? Просто мисъл, че те са твои.

Поставяйки под въпрос реалността на своето „аз“-мислителят, изследвай го и ще видиш, че него никога в действителност не го е и имало.

На тези, които търсят практика за унищожаване (разобличаване) на лъжливото аз, мога да препоръчам техника за изтриване на личността. Този метод не е за начинаещи, тъй като обикновено при новака умът още е достатъчно  замърсен от всекидневни боклуци, за да може сериозно да се занимава със самоунищожение. Затова в началните етапи е по-добре да се очисти ума от боклука с помощта на други практики. Тези, които са се задълбочили достатъчно в самопознанието и са близко до просветлението, могат успешно да разтворят лъжливото аз без всякакви техники – просто наблюдавайки как то се появява и изчезва.

http://pro-svet.at.ua/index/dukhovnoe_probuzhdenie_i_prosvetlenie/0-146

Превод Таня Темелкова

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019