Просветление за половин час

006. Откриване на Истината. Осъзнаване на Битието

Печат

6. Откриване на Истината. Осъзнаване на Битието

 

Да се усещаме като мислещи, чувстващи, желаещи,

контролиращи, наслаждаващи се и страдащи –

всичко това е част от илюзията, от майя, от съня,

който ни се присънва като Чисто Съзнание.

 

Какво е Истина?

Критерият за Истина трябва да бъде постоянен, нали? Истината е вечна и неизменна.

Какво е неизменно? Да оставим Брахман в неговото статично непроявено състояние, което не можем да познаем, и да се опитаме да намерим това, което ни е достъпно и при това неизменно.

Добре е, ако вие сами изследвате това, но мога да подам жокерче. А вие сами можете да проверите вярно ли е това, което казвам. Това е много просто, тъй като Истината е винаги открита. Защо не я виждаме и не осъзнаваме? Просто защото не гледаме в нея посока. Нас ни привлича нещо друго. Има две посоки, в които можем да гледаме – към Истината или към нещо друго.

И така, във всеки момент какво е лично за вас неизменно? Вие като тяло? Не, тялото постоянно се променя. Вие като личност? Не, личността е също изменчива. Външния свят? Очевидно е, че не. Вие като душа? Като съзнание? Като осъзнаване на битието? Какво? Започвайте да анализирате – трябва да изследвате това.

Погледнете, във всеки момент от вашето съществуване има чувство за битие, присъствие, жизненост или както го наричате. Вие знаете, че съществувате, вие го чувствате, вие присъствате. Дори когато не мислите за това. Така ли е? Вие сте съзнание, което лежи в основата на всичко възприемаемо. Това и самата открита истина за нашето проявено съществувание.

В основата на всяко преживяване лежи чувството за битие – „Аз съм“. Ако не бяхте вие като съзнание, не би имало никакви възприятия. Затова, във всеки момент от живота вие можете да забелязвате (откривате) само едно неизменно нещо – Аз съм, и това е осъзнаването на битието. Кой открива, кой осъзнава всичко това? Какво лежи в основата на осъзнаващия? Аз наричам това чисто съзнание, душа, Атман, който по своята същност е Брахман, проявен като изначално безлично чувство за битийност.

Открийте тази Открита Истина и пребивавайте в нея. Осъзнайте се като осъзнаващо съзнание – това е нивото на душата, Атман. Вие не можете да направите нищо повече, освен това. Но, правейки това, вие сте направили всичко, което е необходимо, и останалото ще дойде само.

Предлагам ви да направите това, защото то е достъпно. Ако вие още не можете просто да осъзнавате битието, Откритата Истина, може да използвате прости техники, например упражнението Аз съм, където с помощта на думите си напомняте „Аз съм“, „Аз съм“, „Аз съм“, докато изчезне необходимостта от думи, докато не дойде осъзнаването на битието без думи. На същия принцип работи и Медитация на чистото съзнание, в която е добавена „функцията“ демаскиране, разобличение на илюзиите, изплуващи по времена медитация.

Постепенно работейки над себе си, всички илюзии, които имате за себе си, се разсейват, открива ви се Истината за битието и вие самите ставате тази Истина, виждайки лъжливостта на отъждествяването с тяло-ум-личност и други преходни неща.

Също така по пътя към Истината не можем да не споменем метода на самоизследване „Кой съм аз?“, в който вие си задавате въпроси от типа „С кого се случва това?, „Кому са тези мисли (чувства, събития)?“, „Откъде възниква това?“, „Откъде наблюдавам това?“, „Кой е иточникът на всичко това?“. Последният въпрос е най-важният, но обикновено за да стигнете до него, се налага да поработите с другите въпроси или подобни на изброените.

Когато откриете тази винаги открита Истина – осъзнаването на битието, „Аз съм“  - и това стане леко и естествено за осъзнаване, у вас може да възникне въпроса „Откъде и как възниква чувството за битийност?“ и този въпрос ще ви заведе до Източника. Отделна глава ще бъде посветена на търсенето на Източника.

 Източник: http://pro-svet.at.ua/index/otkrytaja_istina/0-141

Превод Таня Темелкова

 

Wednesday the 27th. Spiralata.net 2002-2019