Просветление за половин час

002. Въведение в самопознанието

Печат

2. Въведение в самопознанието

 

Ти си тук, за да познаеш

Висшата Реалност – своето Истинско Аз.

 

Както твърдят различните свещени писания и просветлените учители от всички времена и народи, висшето предназначение на човека е да познае своята истинска нематериална природа, което се и явява просветлението. Това, наред с много други неща, подразбира сат-чит-ананда – вечност – съзнание – блаженство. Има ли по-интересна и достойна цел за човека?

Това е малка книжка, която можете да прочетете за половин час, пълна с указатели към вашата духовна природа – Чистото Съзнание, а също съдържа и простички препоръки – за тези, които търсят методи за постигане на Истината или техники за просветление.

Разбира се, читателят ще се интересува от въпроси като „Кой съм аз и какво правя тук?“, „Защо всичко е така?“, „Къде е щастието?“, „Какво е Истина?“ и т.н. все в същия дух.

В тази книга ще бъда кратък, за да може да се спази обещанието за половинчасово прочитане. Ще пиша с простички думички, ще се старая да избягвам разни термини, но понякога все пак ще ги използвам, когато ми се струва уместно, и веднага ще пояснявам значението им. Например, ще срещнете няколко термина от индуизма, но това не означава, че съм поклоник на индуизма или го изповядвам и проповядвам. Просто защото имах възможност да го изучавам и някои термини с техните пояснения се оказаха достатъчно задълбочени и добре описващи явленията. Отново ще кажа, че това не означава, че вие трябва да се задълбочите в индуизма, тъй като всички термини ще бъдат обяснени веднага в текста и не изискват по-нататъшно пояснение. Вие можете да достигнете до Истината (просветлението) по най-различен начин, чрез която и да е религия, философия или практика, ако действително ви интересува Истината. Предложеният в книгата „Просветление за половин час“ път за изследване не принадлежи на никоя релегия, и можете да го комбинирате с каквото искате, защото това не е вяра и не е система – това изследване. Изследването се комбинира с каквото искате, не противоречи на нищо и с нищо не ви обвързва.

На тези, които сега започват своя път към самопознанието, бих препоръчал да прочетат статиите на сайта „Самопознание – път към просветление“, там всичко е разписано доста по-подробно – за широк кръг читатели-търсачи. В книгата „Просветление за половин час“ всичко е дадено кратко и по същество, но за начинаещите все пак ще оставям линкове към съответните поясняващи статии и техники, публикувани на сайта, където са изложени по-нашироко. В края на всяка глава има линк към обсъждането във форума, където можете да задавате въпроси и да си изяснявате каквото не сте разбрали. Затова тази книга е подходяща дори и за начинаещи. Тя се пише „от нулата“, то ест, не е сбита версия на сайта, кратък преразказ. Тук има това, което няма и няма да има в сайта, а там има това, което няма в книгата. Така че книгата и сайта се допълват. Колкото до сайта, то там ще намерите много материали и техники за подобряване на всички сфери на живота, очистване на съзнанието от негативите и т.н., а пълният списък от приятни „бонуси“ за работата върху себе си са дадени на главната страница. Във форума можете да прочетете отзивите на практикуващите или да оставите свое мнение. Има и форма за обратна връзка, чрез която можете да свържете с мен, а има и линк към страницата ми в социалната мрежаvk.com, където можете да намерите стотици цитати по темата.

Връщайки се към книгата, веднага ще отговоря на напълно закономерния въпрос: „Нима може да се постигне просветление за половин час?“. Отговорът е „да“. Просветлението е осъзнаването на Истината, и постигането й не е функция на времето, това е моментално озарение. Друг е въпросът, че за осъзнаване на Истината, за да сме готови за нея, трябва да има няколко момента: искрен интерес за самопознание, достатъчно открит ум и способност да се възприема безпристрастно. Тези три неща са тясно взаимосвързани. Очистването на ума, разбира се, заема време, но самото просветление е мигновено. Четейки книгата, вашето внимание ще бъде насочено към постигането на Истината и ако внимателно наблюдавате, ще видите, че е така. В действителност, в това няма нищо сложно. Много по-просто е отколкото си го представяте.

Истината е винаги открита, проста и очевидна, но човек не я вижда, защото гледа не където трябва, а гледа не където трябва, защото има други интереси, умът му е „заразен“ с различни идеи, желания, цели, лъжливи отъждествявания, привързаности и т.н., и тези неща му пречат да види това, което е в действителност. Дори не толкова пречат, колкото му отвличат вниманието.

Книгата „Просветление за половин час“ е опит да се върне вниманието ви и интересът ви в посока към Истината, и дори просветлението да не се случи за половин час, книгата ще ви помогне да погледнете на всичко под друг ъгъл и да започнете да виждате това, което по-рано е било извън вашето полезрение или е било прекалено смътно, за да му отделяте време и внимание. Така или иначе, просветлението е гарантирано, и дадената книга еднозначно ще внесе своя принос за постижението на Истината. Силите, които са ви довели до тази книга, ще ви поведат и по-нататък, докато не стигнете до крайната цел – просветлението.

Желая ви ползотворно и познавателно четене, и дълбоко озарение!

Източник: http://pro-svet.at.ua/index/kniga_prosvetlenie_za_polchasa_valerij_prosvet/0-137

Превод Таня Темелкова

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019