Представяне на книга

Магията на мащабното мислене - Д. Шуорц

Печат

 

 

 

 

Магията на мащабното мислене

Дейвид Шуорц

 

 (Подбрани откъси)

 

Преднамереното и  и упорито търсене на болестта може действително да доведе до заболяване. Препоръчвам „Да живеем 365 дни в годината” на д-р Шиндлер Как. Според него три от всеки четири легла в болниците са заети от пациенти с ЕПБ /емоционално провокирана болест. 

 

   Добре е да си казвате често „По – добре е да се износя, отколкото да ръждясам” - Животът е  даден да му се радвате. 

 

   Начинът на мислене, който насочва вашият интелект е много по-важен от самият интелект.

 

 Два начина да победим  извинението с лошия късмет

 

 1. Приемете закона за причината и следствието. Вгледайте се отново в това, което на пръв поглед  изглежда като проява на „късмет” при някого.  Ще установите че не става дума за късмет, зад щастливата му звезда стоят старателната му подготовка,  планиране и мисли насочени към успеха.  След това разгледайте случай на човек, за когото се смята „че не му е провървяло”.  Ще видите че затова си има конкретни причини.  Мистър Успех търпи временни неудачи – но се учи от грешките си, в крайна сметка постига целта си. А когато мистър Посредственост губи, така или иначе той не си взема поука.

 

2.  Не смесвайте желаното с възможното.  Не прахосвайте умствената си енергия в мечти, как да постигнете успех, без да положите усилия за това.  Не можем да преуспеем   само защото ни е провървяло. Успехът се дължи на стъпките, които трябва да предприемем  и на усвояването на принципите, които ни извеждат до целта.  Не разчитайте на късмета да ви осигури кариера, победи и добър живот.  Вместо това трябва да насочите усилията върху култивирането на такива качества, които ще ви изведат до победата.

 

 Изградете си самочувствие  и  победете страха 

 

1.Действието лекува страха.  Изолирайте си страха от другите си усещания и пристъпете към конструктивни действия.  Бездействието да не правите нищо в определена ситуация, подсилва страха и съсипва самочувствието.

 

2.Положете максимум усилия да отлагате само положителни мисли в паметта си. Не допускайте от негативизма и самообвинения в мислите ви да израснат чудовища.  Просто се откажете от склонността да извикате в паметта си неприятни случки и ситуации.

 

3.Поставяйте хората в подходяща перспектива. Не забравяйте, че и другият е човек като вас и приликите помежду ви  са много повече от различията. Поставете се на равни нога с него.  И той е човек. Развийте у себе си умението да се отнасяте с разбиране към хората.  Мнозина ще изръмжат насреща ви, но едва ли някой ще се опита да ви ухапе.

 

4.Опитвайте се да действате според повелята на собствената си съвест. Това предпазва от отровата на комплекса  за вина.  Да постъпваш честно е много практично правило по пътя към успеха.

 

5.Направете всичко възможно за да си внушите: „Имам самочувствие, наистина имам добро самочувствие”. Практикувайте ежедневно следните упражнения:

 

* сядайте отпред

 

* гледайте хората в очите

 

* ускорете бързината на походката си с една четвърт от сегашната

 

* говорете пред аудитория

 

* усмихвайте се широко

 

Как да мислим мащабно 

 

Система за оценка на истинската ви стойност.  Ефективността е доказана на практика.

 

 1.     Определете вашите основни пет достойнства. Обърнете се за молба за помощ към обективно настроен приятел – съпруга, приятел, началник....

 

2.     Под формулировката на всяко преимущество напишете имената на трима души, за които знаете че са постигнали значителни успехи, макар че не притежават съответното преимущество в толкова висока степен като вас.  След като приключите с това упражнение, ще установите, че поне в едно положение превъзхождате мнозина, които са постигнали успех. Само един извод се налага  - вие сте по-голям отколкото си мислите. Настройте мисленето според истинската ви стойност.

 

Хората с мащабно мислене се специализират в създаването на позитивни, оптимистични и ориентирани към бъдещето картини в собственият си ум и в умовете на другите.  Да мислиш мащабно означава да използваш думи и изрази, които създават позитивни мисловни образи, образи на успеха.

 

 

 

  Четири начина да си съставим  речник на мащабното мислене

 

1.      Когато описвате как се чувствате, не скъпете думи и изрази с позитивен и жизнерадостен тон.  При всяка възможност казвайте че се чувствате чудесно и наистина ще се чувствате така, ще се почувствате по – значим.

 

2.     Използвайте ярки, жизнерадостни, предразполагащи думи и изрази, когато говорите за други хора. Създайте си правило да говорите с положителен тон  и щедри краски за своите приятели и колеги. Когато говорите с някого за човек, който отсъства, непременно кажете нещо хубаво. Много внимателно избягвайте езика на дребнавото и злостно заяждане. Човекът за когото става дума, рано или късно ще научи какво сте казали и собствените ви думи ще  се стоварят върху  вас.

 

3.     Прибягвайте до позитивни изразни средства за да насърчите другите. При всяка възможност им казвайте по нещо хубаво.  Всеки жадува да бъде похвален. Много важно е  всеки ден да намирате добри думи за своя съпруг или съпруга. Обръщайте внимание на хората,  с които работите, и  им казвайте по нещо хубаво. Искрено поднесените хвалебствия са средство за постигане на успех. Използвайте ги! Използвайте ги често.

 

4.     Използвайте думи с позитивно звучене, когато представлявате някакъв план  пред другите.   В умовете на хората припламва искра, когато чуят нещо от рода на:  А ето ви една добра новина:, Имаме реална възможност... Обещайте им победа и ще видите как проблясват очите им.

 

 Оценката на другите за вас се определя от етикета с цената, която ние сами си слагаме.

 

 „Упражнения за повишаване на собствената стойност”

 

*  Упражнявайте се в повишаването на стойността на различни предмети.

 

Стойността на един предмет,  независимо дали става дума за стая, къща или бизнес, е пропорционална на идеите  за неговата  употреба.

 

*  Упражнявайте се в повишаване на стойността на хората.   Запомнете, че да извикате най-доброто от един човек, преди всичко трябва да си го представите  образно в най-добрата му форма

 

*  Упражнявайте се в повишаването на собствената си стойност.  Задайте си въпроса какво да направя да повиша собствената си стойност.  Представете си образно не какъв сте сега, а какъв може да бъдете. След това съвсем естествено ще възникнат и начините за постигане на потенциалната ви стойност. Просто опитайте  и ще се убедите сами.

 

 Как да избегнем скарванията

 

 Преди  да започнем да мърморим, да отправяте укори или обвинения  към някого  и преди да сте нанесли контраудар или самозащита, задайте си въпроса?

 

Дали това действително  е от значение?  В повечето случаи се оказва че не е, и  конфликтът може да се избегне.

 

   Когато се усетите че сте  на път да предприемете  заредени с негативизъм действия, попитайте сам себе си. Това наистина ли е важно ?  Отговорът на този въпрос  върши чудеса  при създаването на по-приятна семейна обстановка. Той действа и на работното място, както и в натовареният трафик след работа. Този отговор върши добра работа  при всяка житейска ситуация, която може да доведе до караница. 

 

1.     Не откъсвайте поглед от голямата цел.   Голямата цел в брака е постигането на мир, щастие и спокойствие, а не победата в някоя разпра или пък в думите „аз нали ти казах”  В отношенията с подчинените голямата цел е пълното развитие на потенциалните възможности на хората, а не в склонността да правим въпрос от дребни пропуски.  Голямата цел в съседските отношения се определя от взаимните уважение и приятелски чувства, а не от това дали да  се оплачем в полицията, че кучето е лаело нощем......

 

    Много по-добре е да изгубиш битка, но да спечелиш войната, отколкото да спечелиш битката и да загубиш войната.

 

2.      Задайте си въпроса: Наистина ли е важно?

 

3.     Не се хващайте в капана на дребнавостта. Когато говорите пред аудитория, решавате някакъв проблем, давате съвети на служителите, мислите само за действително значимите неща, нещата които могат действително да променят положението.  Не затъвайте в повърхностни въпроси. Съсредоточете се върху важните неща.  

 

Помнете, че мащабното мислене се отплаща богато!

 

1.     Не развивайте комплекс за малоценност.  Престъпление е да се подценявате и трябва да се отърсите от това. Съсредоточете се върху достойнствата, които притежавате.  Вие сте по-добър, отколкото си мислите

 

2.    Използвайте речника на мащабното мислене. Използвайте думи, от които лъха жизненост, яркост и значимост. Използвайте думи, които обещават победа, надежда, щастие, удоволствия. Избягвайте думи, които създават неприятни представи за провал, поражение, мъка.

 

3.    Разширете обхвата на вижданията си.  Вижте какво може да стане, а не само положените в настоящият момент. Упражнявайте се в умението да придавате по-висока стойност на нещата, на хората и на самия себе си

 

4.    Гледайте на работата си в перспективата на нейната значимост. Мислете наистина , мислете за нея  като за нещо много важно. Следващото ви повишение зависи  до голяма степен от начина по който гледате на настоящата си длъжност.

 

5.    Издигайте се над дребнавите мисли. Насочете вниманието си над големите цели. Когато усетите че сте на път да се забъркате в нещо незначително, задайте си въпроса „Това наистина ли е толкова важно”

 

 ИЗДИГНЕТЕ СЕ ДО УСПЕХА, КАТО МИСЛИТЕ ЗА НЕГО! 

 

 Как да мислим и мечтаем творчески

 

 Първа стъпка – Вярвайте че може да бъде направено.   Това е основаната истина  -  за да направите нещо преди всичко трябва да вярвате, че то може да бъде направено. Вярата, че то може  да бъде осъществено, настройва ума към откриване на начини  за постигане на целта. ....  Вярата освобождава творческата енергия. Неверието удря спирачки на творческото мислене.  Вашият ум ще намери начин, ако вие му дадете  такава възможност.

 

   1. Вярвайте че ще стане  - Това е основен принцип на творческото мислене.

 

Премахнете думата „невъзможно„ от мислите и речта си.  Мисълта Това е невъзможно поставя началото на верижна реакция  от други мисли, които доказват че сте прав.

 

   2. Помислете за нещо конкретно, което сте искали да направите.  Мнозина от нас  отхвърлят и потъпкват собствените си желания просто защото съсредоточават вниманието си върху невъзможността да ги осъществят, докато единственото върху което си струва да се съсредоточим е защо можем да ги осъществим. 

 

Три начина да преодолеете традиционното мислене

 

1.     Отворете  мисленето си за нови идеи

 

2.    Бъдете човек на експеримента

 

3.    Мислете в прогресивен, а не в регресивен план 

 

Не  забравяйте че мисленето, което се подхранва само от собствени ресурси, след време започва да страда от недохранване, отслабва и постепенно губи способността си да действа творчески и в плана на напредъка.  Стимулите на идеите от другите са чудесна храна за ума. 

 

   Посещавайте събирането на хора от поне една професионална група /извън вашата област/ и вземайте дейно участие.  Връзката с хора от различни професионални области разширява кръгозора и ви помага да видите  една по-мащабна картина.  С изненада ще установите че общуването с хора от други професии стимулира идеи в областта на собствената ви професия.  

 

 

 

РЕЗЮМЕ

 

* Вярвайте  че ще стане. Когато вярвате, че нещо ще стане, умът в и  ще намери начин  за неговото осъществяване.  Вярата в решението  прокарва  пътя към самото решение. Отстранете от мисленето  и речника  си понятия като „невъзможно”,  „няма да стане”,  „не мога да направя”,  „няма смисъл да опитвам”.

 

* Не допускайте традиционното мислене да парализира ума ви. Приемайте охотно нови идеи. Отдайте се на експерименти. Опитвайте нови методи. Стремете се към прогрес във всичко, което правите.

 

* Всекидневно си задавайте въпроса „Как  да работя по-добре „Пред самоусъвършенстването няма граници.  След като си зададете въпроса Как да работя по-добре, ще се появят и отговорите като плод на здравия разум. Опитайте и ще се  убедите сами.

 

* Задайте си въпроса  Как мога да свърша повече работа – капацитетът е начин на мислене  Поставянето на този въпрос  задейства умствената ви дейност в посока на най-краткият път към спестяването на време и усилия.  Успехът в бизнеса се определя от следната комбинация – направете необходимото, за да работите по-добре  /повишете качеството на своята работа/  и работете повече, отколкото преди/ увеличете количеството   от вас работа/

 

* упражнявайте се в умението да задавате въпроси  и да изслушвате отговорите. Питайте изслушвайте и ще получите суровина за достигането на разумни решения. Запомнете  - големите монополизират изслушването, хората с мислене на дребно държат монопола  върху говоренето. 

 

* Разширете обхвата  на своето мислене.  Търсете стимули. Свържете се с хора, които могат да ви помогнат с нови идеи и нови начини за извършване на нещата.  Общувайте с хора различни от вашите професионални  и социални интереси.

 

 

 

 Вие сте такъв, за какъвто се мислите 

 

... Хората, които внушават най-голям респект, са постигнали най-големи успехи.  Какво е обяснението?  То може да бъде уточнено с една дума  - мислене.  Мисленето е причината – Другите виждат в нас това, което виждаме самите ние. Към  нас се обръщат така, както мислим, че заслужаваме.

 

   Ако човек се смята за непълноценен, независимо каква е квалификацията му в действителност, той наистина е непълноценен.  Защото мисленето направлява действията. Ако човек се чувства непълноценен, той и действа в съответствие с това чувство и то не остава за дълго скрито...  Човек, който смята, че е незначителен, действително е такъв.

 

   И обратното – ако някой си мисли, че е достоен  за определени отговорности, той наистина е такъв.

 

   За да бъдем значими, трябва самите ние да се мислим за такива, наистина да мислим за себе си, като за хора със значение;  тогава и другите ще ни приемат така. Логиката  е следната:

 

Начинът на мислене предопределя  начинът на действие. Начинът на действие  на свой ред предопределя начина, по който другите се отнасят към вас.

 

* Трябва да изглеждате значими – това помага да мислите за себе си като за човек от значение. Външният ви вид говори на самият вас. Непременно трябва да е такъв, че да повишава настроението ви и да съдейства за изграждането на вашето самочувствие. Вашият външен вид говори и на другите.  Трябва да сте сигурни, че той казва: Това е човек от значение – интелигентен и преуспяващ, човек, на когото може да се разчита  р. 163

 

Плащайте два пъти по-скъпо и купувайте наполовина по-малко  -  Прилагайте този принцип когато си купувате шапка, костюм, обувки, чорапи или палто – всичко което носите. По отношение на външният вид качеството  е  много по-важно от количеството.  Когато започнете да прилагате този принцип, ще установите, че както самоуважението ви, така и уважението на другите към вас ще пораснат значително.  Ще установите също  и че на практика сте направили икономии, като плащате по-скъпо и купувате  по-малко неща, защото:

 

1.Дрехите ще ви се окажат два пъти по-дълготрайни, тъй като са двойно по-качествени, а и по правило „качеството” си личи до последният момент.

 

2.Това, което купувате, ще остане по-дълго време на мода. С по-качественото облекло винаги е така

 

3.Ще получите по-уместни съвети. В магазините за маркови облекла по принцип са много по-заинтересовани да ви помогнат относно правилния избор, отколкото в магазина за евтини костюми.

 

 

 

 Мислете за работата си като за значима

 

* Ако мислите по този начин, вие ще получите  от собственият си ум сигнали как да извършите по-добре съответната работа.  Мислете за работата си като нещо важно и вашите подчинени  ще гледат по същия начин на собствената си работа.

 

Мислете:  Аз съм значим. Аз разполагам с всичко, което се изисква от мен. Предлагам първокласна работа. Това което работя е важно.  

 

.... …  Водете ободряващи разговори със самия себе си и ще установите, по-значим  и по-силен.

 

Ето как Том Стейли практикува шейсетсекундната реклама за себе си.

 

„Том Стейли, запознайте се с Том Стейли, човек от значение, от голямо значение наистина. Том ти си човек, който мисли мащабно – продължавай така. Мисли за Успеха във всичко. Имаш всички възможности да свършиш първокласна работа, така че прави всичко така, че да е първа класа.  Том ти вярваш в щастието, Прогреса, Просперитета

 

И така: говори само за Щастието

 

говори само за Прогреса,

 

говори само за Просперитета

 

Ти си надарен и предприемчивост. Том, с огромна предприемчивост. Приложи я на практика. Нищо не може да те спре, Том нищо

 

Том ти си изпълнен с ентусиазъм. Дай възможност на ентусиазма да се прояви.

 

Том ти изглеждаш добре и се чувстваш добре. Винаги бъди такъв.

 

Том Стейли, досега си бил голям човек и с всеки изминал ден ставаш все по-голям.  Действай в тази насока, Том върви напред

 

...Поуката  - практикувайте  отправянето на хвалебствия към самия себе си, за да повдигнете самочувствието си.  Не прибягвайте към  разсъждения, с които се самонаказвате  и подценявайте.

 

Ето как можем да изградим собствената си реклама  „Продай себе си на самия себе си„

 

На първо място трябва да определим  кои са нашите достойнства и с какво превъзхождаме другите. Задайте си въпроса : Кои са моите добри качества

 

След това запишете със свои думи тези качества на хартия.  Съставете за себе си своята собствена реклама.   На следващо място поне веднъж на ден практикувайте  произнасянето й на глас., когато останете насаме със себе си. Много би било добре да се гледате в този момент в огледалото. Включете цялото си тяло.

 

Прочитайте саморекламата си няколко пъти на ден.  Прочитайте  я всеки път, когато предприемате нещо, за което е необходима смелост.  Четете я всеки път когато се чувствате обезсърчен. Саморекламата трябва да ви е под ръка във всеки момент.

 

* При всяка житейска ситуация си задавайте въпроса : „Дали един човек от значение би постъпил така? След това се подчинете на отговора

 

Вие определяте средата си: за вас най-доброто 

 

Специалистите са единодушни, че човекът, който представлявате днес  като личност, амбиции и положение, до голяма степен се определя  от вашата психологическа среда. Специалистите са единодушни  и относно това, че човекът, който ще бъдете след една, пет, десет или двадесет години, също зависи почти изцяло от вашата бъдеща среда.

 

   Ще се променят всеки месец  и година. Това е известно на всички ни. Но как ще се променяте зависи от вашата бъдеща среда, от храната, с която поддържаме своя ум.

 

СТЪПКА ПЪРВА: Пренастройте се за успех 

 

Първа група:  Хора, които изцяло са се предали – повечето от тях са дълбоко убедени, че нямат необходимите качества, че реалните успехи и постижения са отредени за другите, които са по – късметлии и са имали по-щастлива звезда в определено отношение.

 

   На практика  тази група представлява противоположност н а категорията на вечно недоволните от постигнато хора, които търсят своя шанс. Опитайте се да обосновете причините, поради които някой не може да излезе от определен коловоз – като зейнал отвсякъде гроб., са равнозначни на безцелно скитане с надеждата, че все отнякъде и някак си  ще се появи щастливата възможност.  

 

Втора група:    Хора, които са се предали частично – това е следващата и доста по- малобройна група, която включва зрели хора със значителни надежди за успех.  Такива хора все още се подготвят за успех. Те работят по този въпрос. Имат планове...

 

На този етап хората от втората група решават, че по-значителните успехи не си струват усилията.

 

   В действителност тази група развива комплекс  от страхове – от провал, от неодобрението на другите, от чувството за несигурност, от това че могат да изгубят и постигнатото до този момент. Дълбоко в себе си макар и неудовлетворени, такива хора знаят,  че вътрешно вече са се предали.  В тази група влизат много талантливи и интелигентни хора, които предпочитат  да продължават живота си пълзешком, тъй като се боят да се изправят в цял ръст и да се устремят напред.

 

Трета група:  Тези които никога не се предават. Те са не повече от два-три процента от всички хора, не допускат песимизмът да им диктува своите условия, не вярват на подчиняването на възпрепятстващите сили, не вярват и в пълзенето. Вместо това, такива хора живеят и дишат с успеха.  Това е групата на най-големите щастливци, тъй като те постигат и най-големите успехи.  Очакват с нетърпение всеки нов ден и всяка среща с нови хора – като своеобразни приключения, които си струва да бъдат изживени до край.... 

 

ЗАПОМНЕТЕ: хората, които ви казват, че нещо  не може да бъде направено, почти винаги са такива, които не са постигнали успехи; по отношения на постиженията те си остават хора от средна ръка и посредствени възможности. Не си струва да се вслушвате в мнението им... 

 

Изградете си защита срещу хора, които искат да ви убедят, че не можете да постигнете целта си. Приемайте  негативните съвети като предизвикателство, за да докажете, че можете да го направите.  

 

Можете да бъдете сигурни в едно – в средата, в която  се движите, също ви преценяват. Гарван гарвану наистина око не вади. Не всички колеги са еднакви. Някои са негативисти, други имат положително мислене. Някои работят защото са „принудени”, други са амбициозни и работят, за да вървят напред. Някои омаловажават всичко, което шефът казва или прави, други са по-обективни и разбират, че преди те да станат лидери, трябва да бъдат добри последователи.

 

   Начинът на мислене се влияе директно  от групата, към която принадлежим. Трябва да сте сигурни че сте сред хора, които мислят правилно..... 

 

Игнорирайте хората с негативно мислене в собствената си среда.

 

Защото често пъти забележките по ваш адрес съвсем не са на лична основа, както може би си мислите в началото. Те са просто проекция на обезсърчението и усещането на провал на този, който отправя подобни забележки към вас.

 

   Не допускайте на хората с негативно мислене да ви принизят до собственото си ниво. Отърсете се от тяхното присъствие така, както водните капки се стичат по перата на птицата. Дръжте се за хора, които мислят в прогресивен план. Движете се нагоре заедно с тях..... 

 

Създайте си правило да приемате съвети само от хора, които познавате. 

 

Няколко съвета за създаване на превъзходна социална среда: 

 

1.Непременно общувайте с хора от нови за вас групи.  Ограничаването на социалната среда  до една и съща група поражда скука, монотонност, чувство за неудовлетвореност. .....Създавайте си нови приятелства, включвайте се в нови организации, разширете своя социален кръг. Това е добра храна за ума.

 

2.Непременно си избирайте приятелите така, че сред тях да има хора, чийто възгледи се различават от вашите. В днешно време един ограничен вид не може да го очаква голямо бъдеще.

 

3.Непременно избирайте за приятели такива хора, които са се издигнали над дребните, незначителни неща. Приятели които наистина искат да постигнете успехи. Приятели които да ви вдъхват смелост при осъществяването на вашите планове и идеали.....

 

Може да проверите доколко сте склонни към клюкарстване, като си зададете следните въпроси:

 

* Разпространявам ли клюки по адрес на други хора

 

* Мога ли да кажа нещо хубаво за другите хора

 

* Приятно ли ми е да науча някакъв скандал

 

* Дали преценявам хората само въз основа на факти

 

* Дали не насърчавам другите да споделят с мен клюки

 

* Дали започвам разговора с : „Не казвай на никого?”

 

* Мога ли да пазя в тайна поверителна информация

 

* Изпитваме ли чувство за вина, когато говоря по адрес на друг човек  

 

Очевидно е какви са правилните отговори.

 

За момент се опитайте да разсъждавайте задълбочено върху следната мисъл – ако вземете една брадва и нацепите мебелите на съседа на парчета., от това вашите мебели няма да изглеждат по-добре.  Словесната брадва, насочена към друг човек, с нищо не съдейства аз или вие да изглеждаме по-добре в очите на другите.

 

 И така, за вас  -  винаги най-доброто: това е чудесно правило, което може да прилагате навсякъде, включително и към стоките и услугите, за които плащате.... Следователно, за предпочитане е да притежавате по-малко неща  и съответно повече боклуци. По-добре е например, да притежавате един чифт наистина хубави обувки, отколкото три чифта със съмнително качество.

 

Обикновено – може би несъзнателно, хората ви преценяват по качеството. То се отплаща щедро. И не струва по – скъпо.  Често излиза дори по-евтино сравнение с нещата от втора ръка. 

 

1.Бъдете чувствителни  към средата си. Както е от значение храната, с която поддържаме тялото си, така от не по-малко  значение е и храната, с която поддържаме ума си.

 

2.Направете така, че вашата среда да работи за вас, а не против вас. Не допускайте възпрепятстващи сили – като негативисти, хора от типа „не можеш да направиш това” - да ви накарат да мислите за поражение

 

3.Не допускайте хората с мислене на дребно да възпират вашият възход. Завистниците искат да видят как се спъвате. Не им доставяйте това удоволствие.

 

4.Вслушвайте се в съвета само на хора на успеха. Вашето бъдеще е важно. Никога не го подлагайте на риск, заради безплатни съветници, които са живи примери за провал

 

5.Потопете се в слънчевите лъчи на благоприятна психологическа обстановка. Общувайте с нови групи. Открийте нови вълнуващи занимания

 

6.Изхвърлете от средата си отровата за мисленето. Избягвайте клюките. Говорете по адрес на другите, но винаги в позитивен план

 

7.Винаги най-доброто във всичко, което правите. Не можете да си позволите нищо друго.

 

 

 

Превърнете в свой съюзник отношението към хората – 8 глава

 

 Предлагаме ви начин на действие  от три етапа, благодарение на които ще развиете в себе си силата на ентусиазма 

 

1. Задълбайте по-навътре.  За да почувствате в себе си ентусиазъм по отношение на определен обект, научете повече за този обект, към който досега не сте проявявали никакъв интерес....Използвайки техниката „задълбайте по-навътре”, за да развиете своя ентусиазъм по отношение на другите хора. Опитайте се да научите колкото се може повече за човека срещу вас – какво работи, какво е семейството му, произходът, идеите, амбициите му и ще установите, че започвате да изпитвате все по-голям интерес към този човек.....Задълбайте по-навътре и ще усетите прилив на ентусиазъм. Приложете на практика този принцип следващия път, когато трябва да направите нещо, което не ви е по сърце. Приложете на практика този принцип, още следващия път, когато усетите прилив на досада. Просто задълбайте по-навътре и ще изкопаете нещо, което предизвиква вашия интерес.

 

2. Придайте живост на всичко, което правите.  На начина по който се ръкувате с хората, придайте живост на своята усмивка., нека тя проличи в погледа ви, на начинът по който казвате „благодаря”,   Това което виждат хората е топлата усмивка на човек, изпълнен с ентусиазъм, човек когото харесват.  

 

Човек се разбира с хора, които вярват в това което казва той.  Вложете в думите си жизненост.

 

      3.  Разпространявайте добри новини.  Добрата новина не само привлича вниманието, нещо повече, тя доставя удоволствие на всички. Добрата новина вдъхва ентусиазъм. Дори съдейства за доброто храносмилане.

 

          Съобщавайте добри новини пред  членовете на семейството си. Разказвайте им за всичко хубаво, случило се през деня. Оставете неприятните неща да потънат в забрава.  Дайте гласност на добрите новини.

 

          Съобщавайте добри новини на хората, които работят с вас. Вдъхнете им кураж, при всяка възможност им казвайте по нещо хубаво. Говорете им за положителните неща, които стават в офиса.  Изслушайте техните проблеми. Потупайте някого по рамото за добре свършената работа. Вдъхнете на хората надежда.

 

Всеки път когато завършвате разговора с някой, си задавайте въпроса:

 

„Честно, дали той се чувства по-добре, след като разговаря с мен?”Тази техника за самоусъвършенстване е ефективна

 

Добрите новини раждат добри резултати. Разпространявайте ги.

 

Изградете си позицията  „Вие сте човек от значение”

 

Накарайте някого да се чувства значим

 

Човекът с мащабното мислене винаги придава по-голяма стойност на хората, като ги вижда в най-благоприятна светлина. Като приема другите като хора от значение, той получава най-доброто, което те могат да му предложат.     

 

Когато съдействате на другите да се почувстват значими, самият вие също се чувствате като човек от значение

 

* Практикувайте умението да показвате своята признателност.  Създайте си правило да показвате на хората, че цените това което правят за вас. Никога, никога не оставяйте някого с впечатлението, че приемате за даденост нещо, което е направил за вас. Практикувайте това правило с топла и сърдечна усмивка. За хората вашата усмивка означава, че вие ги отличавате от другите, и че изпитвате към тях топли чувства.  Правете комплименти по дребни поводи – за външен вид, за начина, по който др върши рутинната си работа, за някоя идея или за полаганите от сърце усилия. Поздравете с бележка от личен характер някого, за когото знаете че е постигнал личен успех. Звъннете му по телефона по такъв повод или пък отидете лично при него

 

* Обърнете се към хората по лично име -  произнасяйте името правилно и го пишете правилно. Ако го казвате или пишете погрешно, човекът ще остане с впечатлението, че го подценявате

 

Когато говорите с някой, когото не познавате добре, винаги ползвайте учтиво обръщение „госпожица”, „господин” или „госпожа”. Това се отнася за хората от всички нива. Тези кратки думи помагат на всеки да се почувства значим.

 

* Не обсебвайте славата.   По-добре я инвестирайте.  Похвалата е могъща сила. Инвестирайте хвалебствени думи, които получавате от вашите ръководители. Предайте похвалите на вашите подчинени. Това ще ги насърчи да работят още по-добре. Когато споделите похвалата с тях, те ще разберат, че вие ги цените високо и от сърце.

 

Правете по нещо специално за семейството си, при това често. Важното е близките ви да знаят, че мислите за тях. Подходящо е всичко, което ще им покаже че поставяте интересите на семейството  на преден план. Съставете си план как да им поднасяте своето внимание.

 

Искате да печелите пари? В такъв случай си изградете отношението „Първо работата „

 

Парите не могат да бъдат пожънати, ако първо не се посеят семената, от които ще израснат. А семената на парите са в работата.  Затова е първо работата  и точно този тип отношение, който създава богатството. Поставете на първо място работата и парите сами ще дойдат.  Отношението „първо работата” се отплаща щедро при всякакви ситуации.

 

Винаги предлагай повече, отколкото хората очакват да получат. Всяка малка допълнителна услуга, която извършвате, е семе, на пари и разработването на идея, която ще повиши вашата ефективност. От семената на пари поникват пари, Посадете работа и ще пожънете пари.

 

РЕЗЮМЕ 

 

1. Изградете си отношението „Аз съм готов за действие” Резултатите са пропорционални на инвестирания ентусиазъм. За да събудите действие, направете следните три неща

 

а/ Задълбайте по-навътре. Когато установите, че не изпитвате интерес към нещо, задълбайте по-навътре и научете повече за него.  Това отприщва ентусиазма във вас.

 

б/  Вдъхнете  жизненост на всичко в себе си – усмивка, ръкостискане, говор, дори походка. Вдъхнете жизненост на действията си.

 

в/ Разпространявайте добри новини. Никой не е постигнал положителни резултати при разпространяването на лоши новини.

 

2. Изградете си отношението „Вие сте човек от значение” Когато  накарате хората да се почувстват значими, те ще направят повече за вас. Не забравяйте следните неща:

 

а/ При всяка възможност изразявайте своята признателност. Накарайте хората да се почувстват значими.

 

б/ Обръщайте се към хората по име.

 

3. Изградете си отношението „първо работа” парите сами ще дойдат. Превърнете в свое правило във всичко, което правите, да предлагате  на хората повече от това,  което очакват от вас.  

 

 

 

МИСЛЕТЕ ЗА ХОРАТА В БЛАГОПРИЯТНА СВЕТЛИНА – 9 глава

 

Правилата на сенатора Джонсън:

 

1.  Научи се да помниш имена. Липсата на такава способност може да бъде показателна за това, че не проявяваш достатъчен интерес към другите

 

2. В твое присъствие хората трябва да се чувстват удобно. Трябва да те чувстват като стара обувка или стара шапка

 

3.Развий умението да общуваш спокойно и да не допускаш нещо да те раздразни толкова, че да изгубиш самообладание.

 

4.Не бъди самомнителен. Внимавай да не създадеш у другите впечатлението че всичко ти е ясно

 

5. Култивирай себе си в качеството да бъдеш интересен за хората, така че те да получат нещо ценно от общуването с теб

 

6. Проучи кои са „бодливите” страни на характера ти и се отърси от тях, въпреки че някои може би се проявяват несъзнателно.

 

7. Опитай се искрено, като истински християнин да изгладиш всяко недоразумение, допуснато в миналото и сега. Не се подавай на съжаление за това. което си направил

 

8. Практикувай умението да харесваш хората, докато не се научиш как да ги харесваш от сърце

 

9.Никога не пропускай възможността да поздравиш някого за постигнатото или пък да изразиш съчувствието си по повод на нечия мъка или разочарование.

 

10.Вдъхвай на хората  духовна сила  и те ще ти предложат своята искрена привързаност.

 

 6 начина за спечелване на приятели:

 

* Представяйте се на другите при всяка подходяща възможност – на гости, на събирания, в самолета, на работа – навсякъде

 

* Трябва да сте сигурни че другият е чул ясно вашето име

 

* Трябва да сте сигурни, че произнасяте името на другия така, както го произнася самия той

 

* Запишете си името на другия човек и проверете дали сте го написали правилно – хората са много чувствителни на тема правопис на собствено име, ако е възможно вземете адреса и телефония номер на човека

 

*  Оставете бележка и се обадете по телефона на новия си приятел, когото бихте искали да опознаете по-добре. Това е много важно. Повечето хора на успеха никога не губят връзка със своите нови приятели – независимо дали чрез писма или с разговори по телефона

 

* Казвайте  по нещо приятно и на непознати. Това поражда у вас топло чувство и ви подготвя за задачите, които ви предстоят

 

Приложението на тези шест правила на практика означава да мислите за другите в благоприятна светлина. А такъв начин на мислене определено не е характерен за посредствения човек.  Посредствения човек никога не поема инициативата при запознанство. Той очаква другия да направи първа крачка.

 

Как да превъзмогнем нашият недостатък:

 

1. Трябва да признаем факта, че никой не е съвършен.

 

2. Трябва да признаете факта, че другият има правото да бъде различен. Не е необходимо да одобрявате другия, какво прави, но не бива да го намразвате по тази причина.

 

3. Не бъдете реформатори

 

4. Настройте се на канал П – станцията на добрите мисли. Във всеки човек открийте качества, които да се харесвате и на които да е с възхищавате, а не на неща които ви отблъскват. Не допускайте другите да ви внушават предразсъдъците си по отношение на някого. Мислете за другите позитивно и в благоприятна светлина – тогава ще получите и положителни резултати.

 

5. Практикувайте щедрост в разговора. Бъдете като хората с успеха. Насърчавайте другите да говорят. Оставете другия срещу себе си да говори за своите възгледи, своето мнение и своите постижения.

 

6. Проявявайте винаги добро възпитание. От това хората се чувстват по-добре. По-добре ще се почувствате и вие

 

7. Не обвинявайте другите, когато сте претърпели неуспех. Запомнете – начинът по който мислите за своето поражение. определя и колко време ще ви трябва, за да поемете отново към победата.

БЪДЕТЕ ЧОВЕК НА ДЕЙСТВИЕТО - 10 глава

 

 

Разликата между господин Действие  и г-н Бездействие  си личи  и в поведението като цяло. Г-н Действие осъществява докрай това, което иска да постигне, и като странични продукти той получава самочувствие, вътрешно усещане за сигурност, самоувереност и по-големи доходи.  Господин Бездействие  не осъществява нищо от това, което би искал  да постигне, защото не иска да предприеме определени действия. Той губи увереност в самия себе си, чувството му за сигурност се срива и стандартът му на живот се остава посредствен.

 

  Г-Н Действие Действа, Г-н Бездействие има намерение да действа, но никога не го прави.

 

Идеите са важни. Не допускайте грешките да ги забравите. Трябва да имате идеи, за да създаваме и усъвършенстваме нещата.  Успехът подминава човека на когото му липсват идеите.  Придайте стойност на идеите си като ги осъществите. Когато действате за осъществяването на идеите си, вие придобивате спокойствие на духа.

 

Ако добрата идея не бъде разработена, това може да доведе до ужасни терзания в психически план. Но ако добрата идея се приложи на практика, това носи значително духовно удовлетворение.

 

   Прибягвайте до действието, за да се излекувате от страховете и да си изградите самочувствието. Действието подхранва и засилва самочувствието: бездействието под каквато и да е форма подхранва страха.

 

Изградете си навика да действате

 

* Бъдете „човек на действието” Бъдете човек, който върши нещата. Бъдете вършител, а „не –вършител”

 

* Не изчаквайте обстоятелствата да станат идеални. Това никога няма да стане. Очаквайте препятствия и трудности в бъдеще и разрешавайте проблемите в процеса на тяхното възникване

 

* Запомнете, само идеите няма да ви доведат до успех. Идеите имат стойност само когато се осъществяват

 

* Прибягвайте  към действия, за да придобиете самочувствие и да се излекувате от страховете си. Пристъпете към това, от което сте се страхували, и страхът ще изчезне. Опитайте и ще се убедите

 

* Стартирайте механично своя умствен двигател. Не изчаквайте да дойде вдъхновението. Предприемайте действия, задълбочете се в тях и ще усетите, че вече сте с приповдигнат дух.

 

* Мислете в плана още сега. Утре, следващата седмица и някой друг път са сходни по значение и са синоними на провал и на никога.  Бъдете от хората от тип започвам  сега

 

* Залавяйте се за работа – pronto. Не губете време за подготовка на действие. Започнете да действате веднага

 

* Винаги поемайте инициативата. Бъдете рицар-кръстоносец. Грабнете топката и тичайте напред. Бъдете доброволци. Покажете че имате амбицията и способността да действате.

 

Как да превърнем поражението в победа – глава 11

 

Разликата между успеха и провала се определя от отношението на човека към собствените му неуспехи, недостатъци, поводи за обезкуражаване и други ситуации, при които човек изпитва разочарование.

 

Проучете внимателно всеки неуспех, за да прокарате своя път към успеха. Когато губите, вземете си поука и следващия път непременно ще успеете.

 

Имайте смелостта  да станете своя най-конструктивен критик. Потърсете собствените си грешки и слабости и ги коригирайте. Това ви открива пътя към успеха

 

Престанете да обвинявате за неуспехите си липсата на късмет. Анализирайте внимателно всеки свой неуспех. Определете  къде е точно грешката. Запомнете че ако човек хвърля вината единствено върху липсата на късмет, никога не стига до там, където би искал да бъде.

 

Впрегнете упорството и експериментите заедно. Не се отклонявайте от своята цел, но не се опитвайте да  разбиете стените с глава. Опитайте нови подходи. Експериментирайте.

 

Запомнете, всяка ситуация има  и добри страни. Открийте ги. Погледнете на всичко откъм добрата му страна и обърнете гръб на обезкуражаването.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ СВОИТЕ ЦЕЛИ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ИЗРАСТВАНЕ  - глава 12

 

 План – ръководство за следващия десетгодишен период

 

А.  „Работа „– след десет години

 

     1. Какво ниво на доходи искам да достигна?

 

     2. Към каква степен на задължения и отговорност се стремя?

 

     3. Каква власт искам да упражнявам?

 

     4. Какъв престиж очаквам в резултат на моята работа?

 

 Б. Раздел „Дом”– след десет години:

 

    1. Какъв стандарт на живот искам да осигуря на моето семейство и себе си?

 

    2. В каква къща искам да живея?

 

    3. Как искам да прекарвам отпуските си?

 

    4. Каква финансова подкрепа искам да окажа на децата си, в ранните години на тяхната зрялост?

 

 В. Раздел „Обществен”

 

     1. Какви приятели бих искал да имам?

 

     2. В какви среди бих искал да се движа?

 

     3. До какви позиции на лидерство бих искал да стигна в своята общност?

 

     4. Какви каузи бих искал да защитавам? 

 

 

 

Р Ъ К О В О Д С Т В О

 

        за усъвършенстване  през следващите тридесет дни

 

От сега....................., до....................., аз ще направя следното:

 

А. Ще се откажа от следните навици /примерни предложения/

 

1.Ще престана да се мотая излишно

 

2.Ще се откажа от езика на негативизма

 

3.Ще гледам телевизия най-много 1 час дневно

 

4.Няма да се занимавам с клюки

 

Б. Ще усвоя следните навици /примерни предложения/

 

1.Всяка сутрин ще оглеждам критично външният си вид

 

2.Да си съставям план за деня от предишната вечер

 

3.Да казвам нещо хубаво на другите при всяка възможност

 

В. Да повиша авторитета пред моя Работодател правейки това /примерни предложения/

 

1.Да работя по-ефективно като обучавам подчинените си

 

2.Да науча повече за фирмата

 

3.Три конкретни предложения за по-добра ефективност на фирмата

 

Г. Да си изградя още по-голям авторитет в семейството

 

1.Да обръщам повече внимание и да ценя по-високо малките неща, които жена ми прави и които винаги съм смятал за даденост.

 

2.Веднъж седмично да предприемам нещо по-специално, което включва цялото семейство.

 

3.Да отделям един час дневно за семейството си, без да се занимавам с друго.

 

Д.  Да усъвършенствам аналитичното си мислене по следните начини /примерни предложения/

 

1.       Да отделям по два часа седмично за четене на списания, ориентирани тематично към моята професия

 

2.       Да прочета книга по самопомощ

 

3.       Да си създам още четири нови приятелства.

 

4.       Да отделям по половин час дневно за размисъл в уединение и необезпокояван от нищо.

Да предприемем действия

 

 

1.Определете къде точно искате да стигнете. Създайте си образ на самия себе си след 10 години

 

2.Напишете свой десетгодишен план. Вашият живот е от твърде голямо значение, за да го оставяте на случайността. Запишете си какво искате да постигнете в работата си в семейството, в обществото

 

3.Последвайте желанията си. Поставете си определени цели – това ще влее във вас енергия. Поставете си цели за да извършвате нещата докрай. Поставете си определени цели и открийте истинското удоволствие от живота

 

4.Нека вашата основна цел ви води автоматично напред. Когато се проникнете изцяло от нея, ще установите, че вземате правилни решения за нейното постигане.

 

5.Пристъпвайте крачка по крачка към осъществяването на целта. Анализирайте постигнатото на всеки определен етап – независимо от това колко незначително  може да ви се вижда, то също е крачка напред към осъществяване на целта

 

6.Поставяйте си цели за изпълнение в тридесетдневен срок.  Всекидневно полаганите усилия се отплащат богато.

 

7.Позволявайте си отклонения в устрема напред. Едно отклонение означава само по-различен път. Това не означава че сте изневерили на своята цел

 

8.Инвестирайте в себе си. Купувайте си нещата., които изграждат вашите умствени възможности и ефективност.  Инвестирайте в образованието си. Инвестирайте в стимулирането на идеи. 

 

 

 

Как да мислим като лидери

 

1.    Поставете се на мястото на хората, на които искате да въздействате. Не е трудно да накарате другите, да правят това, което искате от тях, ако охотно погледнете на нещата през техните очи.  Преди да предприемете някакви действия, задайте си следният въпрос : „Какво бих си помислил, ако съм на мястото на другия”?

 

2.    В отношенията си с хората прилагайте принципа „да бъдеш човечен”. Задайте си въпроса „Как може да бъде осъществено това по най-човечния начин?”Във всичко което правите, покажете на другите, че поставяте хората на преден план. Отнасяйте се към тях така, както бихте искали да се отнасят те към вас. Такъв подход бива щедро възнаграден.

 

3.    Мислете за прогреса, вярвайте в него и се стремете към него. Помислете с какво може да усъвършенствате всяко нещо, което правите. За всичко което правите, си определяйте високи критерии. След известно време вашите подчинени ще започнат да подражават на своя ръководител. Трябва да сте убедени, че оригинала си струва да бъде копиран. Вземете за себе си следното решение: Вкъщи, на работа, в обществото – ако мисля в прогресивен план, само печеля от това

 

4.    Отделяйте си време да посъветвате сам със себе си и мобилизирайте максимално умствените си възможности. Преднамереното усамотяване се отплаща щедро. Използвайте го., за да се освободите своята творческа енергия. Използвайте го за решаване на лични проблеми, както и на проблеми в бизнеса. Отделяйте всеки ден определено време за размисъл в уединение. Приложете техниката на мислене, която са използвали и всички велики лидери. Съветвайте се сами със себе си.

 

Как да прилагаме магията на мащабното мислене в критични житейски ситуации

 

 Ако искате би било добре да си запишете тези кратки напътствия върху малки картончета за да са ви подръка.

 

А.  Когато хора с мислене на дребно се опитват да спрат вашият устрем,

 

       МИСЛЕТЕ МАЩАБНО

 

      Положително има хора, които искат да изгубите, да ви видят нещастен и порицаван. Но такива хора да ви наранят, ако запомните три неща:

 

1.      Вие печелите, когато откажете да се борите с дребнавите хора. Битката с дребнави хора ще ви снижи до тяхното ниво. Останете голям.

 

2.     Подгответе се да бъдете мишена за някого. Това е вашето доказателство, че израствате

 

3.     Напомняйте си, че тези които стрелят по вас, имат болна психика. Бъдете голям. Съжалявайте ги

 

      Мислете достатъчно мащабно, за да бъдете неуязвим за стрелите на дребнавите хора.

 

Б.   Когато във вас се прокрадне усещането, че нямате необходимите качества.

 

      МИСЛЕТЕ МАЩАБНО

 

      Помнете, че ако вие се мислите за слаб, вие сте слаб. Ако се смятате за непълноценен, вие сте такъв. И сте от втора ръка, ако се мислите за такъв.

 

       Естествената склонност към развиване на комплекс за малоценност може да бъде атакувана може да бъде атакувана със следните средства:

 

1.      Изглеждайте значим. Това ви помага да мислите за себе си като човек със значение. Има пряка връзка между начина, по който изглеждате отвън  и начина по който се чувствате отвътре.

 

2.     Насочете вниманието  си към вашите достойнства. Изградете си програма върху себе си – за себе си и я прилагайте. Научете се да натоварвате сам себе си. Опознайте своето позитивно аз.

 

3.     Поставяйте хората в подходяща перспектива. Другият също е човек като вас, защо трябва да се страхувате от него? Мислете достатъчно мащабно, за да видите, че действително сте добър!

 

В. Когато спорът или скарването изглеждат неизбежни,

 

     МИСЛЕТЕ МАЩАБНО.

 

     Оказвайте успешна съпротива на изкушението да се впуснете в спорове и кавги:

 

1.      Задайте си въпроса: „Честно, струва ли си наистина да се караме за такова нещо?”

 

2.     Напомнете си, че от кавгата никога не се печели нищо, напротив – само ще изгубите

 

Мислете достатъчно мащабно, за да видите, че кавгите, споровете, отмъстителността и дребнавите заяждания никога не биха ви помогнали да стигнете там където искате.

 

 Г. Когато се чувствате сразен

 

МИСЛЕТЕ МАЩАБНО.

 

Невъзможно е да постигнете големи успехи без трудности и отстъпления. Затова е напълно възможно да живеете оттук нататък без поражения. Хората на мащабното мислене реагират на неуспеха така:

 

1. Вземете си поука от неуспеха. Учете се от него.  Изследвайте го. Използвайте го по своя път напред. Спасете нещо за себе си от всяко крушение.

 

2. Съчетавайте постоянството с експериментиране. Върнете се назад  и започнете отново, с нов подход

 

Д. Когато романтичните чувства си отиват,

 

     МИСЛЕТЕ МАЩАБНО,

 

     Негативните и дребнави разсъждения от типа: Не беше честно от негова страна да постъпи така с мен” погубват романтичните чувства, убиват любовта, която може да ви принадлежи. Когато в раздела „Любов” нещо не върви, направете следното:

 

1. Насочете вниманието си към най-значимите качества в човека, от когото очаквате да ви обича. Оставете дребните неща там, където им е мястото – на заден план

 

2. Направете нещо специално за вашия партньор, при това  - правете такива неща по-често.

 

Мислете достатъчно мащабно, за да откриете тайната на семейното щастие.

 

Е. Когато чувствате, че не напредвате достатъчно бързо в работата си,

 

МИСЛЕТЕ МАЩАБНО.

 

Независимо от това, което работите и каква е професията ви, до повишение и увеличение на заплатата  се стига само по един начин,  с по-високо качество и по-голямо количество на работата ви. Направете следното:

 

Мислете : „Мога да го направя по-добре”. Най-доброто не е  недостъпно. Винаги има възможности нещо да се направи още по-добре. И нищо на този свят не е направено така, че да не може да се усъвършенства.  Когато си мислите: „Мога да го направя по-добре” ще намерите начини как да го постигнете това. Мисленето в план „Мога да го направя по-добре” отключва творческата ви енергия.

 

   Мислете достатъчно мащабно, за да видите че ако поставяте работата на първо място парите ще дойдат сами.

 

   Както казва  и Публий Сир:

 

                      „Мъдрият е господар на ума си,

 

                           а глупака – негов роб.” 

 

 

 

МАГИЯТА НА МАЩАБНОТО МИСЛЕНЕ  - Дейвид Шуорц

 

Издателска къща „Кибеа”, 2000

 

 

Подбра и изпрати за вас Атанас Джонев

 

 

 

 

Wednesday the 1st. Spiralata.net 2002-2019