Полезно по Пътя

Светлина за себе си

Печат

Светлина за себе си

Ошо

 

Последните думи на Гуатама Буда са били: Бъди светлина за себе си.

 

Не върви след другите, не подражавай, защото подражаването поражда глупостта. Вие се раждате с безгранични възможности на разума. Вие се раждате със светлината във вас. Вслушвайте се в този тих глас отвътре и той ще ви даде насока. Никой друг не може да ви даде насока, никой друг не може да бъде пример в живота ви, защото сте уникални. Никога преди не е имало някой, който да прилича изцяло на вас и никой никога повече няма да бъде като вас. Чудесно и великолепно е, че сте абсолютно незаменими и че вие - сте самите вие и никой друг.

Следвайки другите, вие може да придобиете прекрасен характер, но не можете да придобиете прекрасно съзнание, а докато нямате такова съзнание вие никога няма да бъдете свободни.

Истинският учител създава учители, а не последователи. Истинският учител ви насочва обратно към вас самите. Цялото негово усилие е насочено да ви направи независими, защото сте били зависими векове наред и това не ви е довело до никъде. Вие, както и преди, продължавате да се спъвате в тъмната нощ на душата.

Само чрез вашата вътрешна светлина може да стане разсъмване. Лъжливият учител ви убеждава да го следвате, да му подражавате, да сте негово копие. Истинският учител няма да ви позволи да бъдете копие, той иска вие да бъдете оригинала. Той ви обича! Как може да ви принуждава да подражавате? Той е състрадателен към вас и иска да сте безкрайно свободни – освободени от всички външни зависимости.

Но обикновеното човешко същество не иска да бъде свободно. То иска да бъде зависимо. То иска някой да го ръководи. Защо? Защото тогава човек може да стовари цялата отговорност върху гърба на някой друг. И колкото повече отговорности стоварвате върху другия гръб, толкова е по-малка възможността някога да се освободите. Именно отговорността, предизвикателството за отговорност поражда мъдрост.

Човек трябва да приеме живота с всичките му проблеми. Човек трябва да премине през живота незащититен; изследвайки, трябва да си намери път. Животът е възможност, предизвикателство да намерим себе си. Но човек не иска да върви по трудния път и избира да го съкрати. Той си казва: “Буда е успял, защо и аз трябва да се измъчвам? Аз просто ще видя как го е правил и ще му подражавам. След като Иисус е успял, защо и аз да търся и да изследвам? Мога да стана сянка на Иисус. Мога да го следвам навсякъде, където и да ме заведе”.

Но следвайки някой друг как искате да станете разумни? Вие не давате на разума си ни най-малък шанс да разцъфти. За да възникне разум е нужен живот, който да е с предизвикателства; живот – изпълнен с приключения; живот, в който да се рискува и да има движение в неизвестното. И само разума може да ви спаси – никой друг. Вашият собствен разум, т.е. вашата собствена осъзнатост може да ви стане нирвана.

Позволявайки на другите да бъдат водачи, вие оставате глупави и постоянно ще пропускате всички съкровища на живота, които биха могли да са ваши.

Бъдете светлина за самите себе си и ще бъдете мъдри.

 

Превод: Руми Янкова

Източник:  http://miralt.ru/news/181-2011-02-26-13-26-11

 

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019