Полезно по Пътя

Висшия АЗ

Печат

 

 

 

 

Висшия АЗ

 

 

 

Кой е този, който знае всички душевни тайни, който е живял някога, увлечен от света, и който вече си е отишъл? Висшия АЗ. Бог.

 

Кой е живял в самотата на вечното пространство, преди атомите да започнат да мигат със своите блестящи очички и да танцуват по цялото творение? Висшия АЗ. Бог.

 

Ние сме произлязли от нещо, което не познаваме. Ние знаем, че живеем, смеем се и тъгуваме, и голяма част от нас не знае, какво се крие във великата отвъдна пустиня, когато заспим в ръцете на спокойната смърт. Но, кой познава тайнствения живот преди и след съществуването? Висшия АЗ. Бог.

 

Всички неща са живи: всички неща танцуват в ритъма на вечната хармония. Никой не знае за великия процес на сътворяването, който става в тайнствената обител на света. Никой не знае, каква част от местата за обитаване на това безкрайно пространство е с предмети и същества, разделени с тайнствената стена на смъртта, освен Висшия АЗ. Бог.

 

Нашите скъпи (същества) ни обичат и обещават, да ни обичат вечно, и все пак ни забравят, когато се потопят във великия сън. Тяхната памет застива. Кой ни обича винаги, без да ни го казва, и кой ни помни, когато всички ни напуснат? Висшия АЗ. Бог.

 

Живот и смърт, звезди и вятър, любов и ненавист, тъга и радост, хора и зверове танцуват и спят на сцената на живота, скриват се зад декорите, когато умират, и отново се появяват за да играят на сцената на времето в нова телесна премяна. Никой не помни, какво е правил преди и дали ще бъде смел във временното си пребиваване в този чудесен  керван, с изключение само на Висшия АЗ. На Бога.

 

Защо Бог играе тази игра и защо Той задържа всички знания по отношение на тези неща само за Себе си, като споделя само малка част с нас, Своите деца? Това знае само Висшия АЗ. Бог.

 

Но когато вие повече не блуждаете в кръг и наближите бреговете на вечността вътре в себе си, и се откажете от нежеланото състояние да сте блуден син, и поискате да станете истински наследник на Небесата, тогава вие ще можете да научите всичко, което пожелаете, и не от някой друг, а единствено от Висшия АЗ. От Бога.

 

Тъй като Той знае всичко, то и вие ще научите всичко от Висшия АЗ, от Бога, когато се превърнете в търсещ Божий Син.

 

Когато ви напуснат всички приятели, кой ще остане с вас? Висшия АЗ. Бог.

 

Тъй като нито една вещ и нищо не ви принадлежи, научете се да обичате само Бога.

 

 

 

Шри Парамаханса Йогананда. ”Седем степени на самореализация”

 

 

 

Превод Руми Янкова

 

Източник: http://metta.ucoz.com/publ/blog/poleznye_materialy/shri_paramakhamsa_jogananda_vysshee_ja/71-1-0-653

 

 

 

 

 

 

Tuesday the 7th. Spiralata.net 2002-2019