Полезно по Пътя

Защо „спрях“ с Личностното развитие?

Печат

Защо „спрях“ с Личностното развитие?

Теодор Колев

Отдавна исках да напиша собствено мнение за личностното развитие и има ли то почва у нас.

Едно предупреждение, не четете целия материал защото е дълъг и може да срине илюзорното възприятие за света, което имате в момента!

За начало искам да отбележа няколко детайла за мен, за да е ясно, че не пиша ей така неща безпочвено.

От 1988 година на миналия век се занимавам с бойни изкуства под една или друга форма, като се събраха над 20 години опит в тази област.

Притежавам няколко майсторски степени в разни изкуства и високи ученически такива в други. Но това не е толкова важно, черен или бял коланът все служи, за да не ти паднат гащите.

След като попремина първоначалния възторг и влияние на филмите и малко пораснах, разбрах, че нещата не са само хватки, удари и хвърляния. Някъде по средата на този период обаче започнах и да сеинтересувам и от частите включващи лечение и развитие на човека като цялостна система – душа, дух и тяло.

Накратко като обобщения разбрах следните неща:

1.    Малко алегория, но вие ще ме разберете. Не може да отидеш при дебел диетолог, или пък да отидеш да се учиш от някого на шпагат и той да не го може, нито да го прилага. Разбрахте какво имам предвид.

2.    Без поддръжка на физическото тяло по азиатски системи не става – забравяме за фитнеси (по-голяма глупост и загуба на време и пари няма), всякакви западни препоръки за хранене (90 дневната диета ми причини доста проблеми, които още оправям).

3.    Без енергия не става (няма да се впускам в подробности). И то такава, че да можете да я задържите в физическото тяло, за да я ползвате.

4.    Лозунгите (модерно казано мотивация, разбираш ли :)) не помагат.

5.    Действието поражда напредък, нищо друго. Четенето на книги, гледане на клипчета и прочие са полезни неща донякъде.

6.    Знанието е два типа – за знаене и за правене. Животът ни на тази Земя е извънредно кратък, за да се занимаваме с първия тип, който е напълно безсмислен. Първият тип не дава нищо, вторият дава резултати за неописуем напредък.

7.    По Пътят си на развитие срещнах много гурута, доморасли специалисти и прочие “-сти”. Като тръгнем от мотивационни треньори, коучуве (каквото и да значи на български, да не се бърка с кочове), лични треньори, консултанти, „специалисти“ по ТЕС, основатели на фирми (често наричани академии, университети и прочие), „успелите“, бели братя, дъновисти, маниаци по паневритмия, посланици на промяната, специалисти по Метода Силва, специалисти по регресия, вегетарианци, учредители на партии еднодневки и какви ли още не…

Оказа се, че нито един от тях не прилага и не използва нещата, които съветва другите и за които им взима не малко пари. Няма да споменавам имена, че ще стане революция, но приемете, че са над 99,99%.

8.    Всеки човек / животно и каквото и да е същество постъпва по какъвто и да е начин само и единствено поради собственото си възприятие за света.

9.    Диетите са вредни неща, режимите полезни.

10.Не трябва да се яде преди 11:00 часа сутрин.

11.Трябва да се медитира сериозно.

12.Задължително трябва да се почива

13.Трябва да имаме Вяра (в каквото искате, но тя е горивото за всичко).

14.Бог, не е това, което всички казват, че е.

15.Почти 100% от книгите, съветите за позитивно мислене и прочие не работят и не вършат работа в български условия.

16.Разбрах защо молитвата не работи и никога не е работела.

17.Разбрах разликата между ритуалното християнство и това, което трябва да бъде.

18.Хората не обичат да се променят, нищо, че говорят за развитие (включително и аз). Човек съм все пак и нищо човешко не ми е чуждо.

19.Какво е Чувство за собствена значимост и колко е опасно.

20.Разликата между чувства и емоции. Емоциите са изключително вредни, чувствата не.

21.Винаги имаме избор (но не както си мислите, а като ментално състояние).

22.Какво е виждането за което говорят древните и колко безпогрешно е то.

23.Книгите за личностно развитие и семинари отразяват виждането, чувствата и емоциите на други хора и те са правилни, но само и единствено за тях самите.

24.Всички 100% от водещите семинари у нас или каквито и да са били обучения ви влияят без да ви питат и манипулират със средствата на НЛП и различни хипнотични подходи. Накратко вие 2 часа сте в транс и всичко е яко и после ден, два три. И след това пак на работа от 8 до 5.

25.Всеки сънува собствения си сън и така му е добре.

26.Ситуациите идват при нас защото сме ги предизвикали. Ни повече, ни по-малко.

И още доста неща, но тези засега стигат.

Как и защо разбрах тези неща ще се опитам да разясня по-нататък в материала.

Първо искам да отговоря на въпроса –Защо „спрях“ с Личностното развитие?

„Спрях“ защото се оказа, че както ни го диктуват книги на Джо Витале, Дънов, Карнеги, Наполеон Хил и какви ли още не просто не работят в български условия. И никога няма да проработят, независимо кой какво ви говори.

Оказа се, че решението винаги е било в нас, но се иска работа, за да проработи. И като имам предвид решение искам да отбележа, че става дума за всичко – здраве, материално благополучие, късмет и каквото още си представите.

Тогава и спрях да ходя на всякакви конференции, семинари, уъркшопове, ченълинги, йогически не знам какви си неща, медитации, мотивационни презентации и каквото още се сетите.

Дори мога да ви разкажа за малък експеримент.

Зададох въпроса в Фейсбук за прословутия семинар на Юли Тонкин с какво промени той живота на тези, които са били там.

И то го зададох защото знам, че доста хора от листата ми с приятели бяха там – дали едни пари и прекарали някакво време.

Знаете ли какво стана? Никой нищо не каза. Изпокриха се вдън земя.

Ето още един малък пример:

Става дума за среща с Милен Михайлов, който развива Силва Метод – УлтраМайнд ЕСП Систем (каквото и да значи на български) или нещо подобно  у нас. Абе с една дума яката работа.

Видяхме се с идеята за направа на уебсайт (аз това правя основно). Пред мен се появи доволно мьекащ и кьекащ човечец (което не казвам дали е лошо или добро), който категорично отказа да заплаща каквото и да е за мои услуги, експертиза, консултации и време, а вместо това ми предложи бартер – отстъпка от 10% от цената на неговите семинари (от онази яката работа).

А в същото време обясняваше колко е велик той самия и системата и как семинарите са пълни. Един вид пъплят по улиците орди от хора с надежда последна за място в тези тъй велики обучения.

Но пък за срещата бе щедър, почерпи количка.

Не ми е идеята да ви казвам къде да ходите и къде не – парите, времето, живота и глупостта са си ваши. Рано или късно ще си платите за решенията си по един или друг начин.

И така „спрях“ с развитието си защото разбрах и „видях“ (както биха казали древните, затова е в кавички), че манталитета български е непробиваем и няма как да стане с „положително мислене“ :). И на българите триковете от Запада няма да помогнат.

Често казвам една моя сентенция.

Мисли положително, не бъди положителна овца.

Разрешавам да ме цитирате :).

Предварително се извинявам за това, че може би не сте ме разбрали или лошо се изразявам, но за много от нещата няма как да се използват думи. Просто трябва да се преживее.

И така нека минем малко по точките.

Разяснение по точка 1

Когато виждаш как известни имена и звезди в родния бранш с личностно развитие, персонално треньорство и какво ли още не, че бъркат и се опитваш да помогнеш и те отказват да възприемат се чудиш дали да плачеш или да се смееш. Дори имаше един уникален израз – Да, ще те изслушам. Тоест тя великата (за жена персонален треньор става дума).

Друг бисер от много известен „гуру“, често явяващ се в умопомрачителен небръснат вид (сигурно е яко, както биха казали някои). Та случката с него бе много забавна.

Отива човекът на свиждане на болното си дете в болницата. Обаче в коридора го среща медицинска сестра и направо му вдига скандал при това с доста висок тон какво и как да става. Имате предвид, че става дума за човек, който учи другите, нали? Само подсещам.

И така човекът започна да се жалва в Фейсбук каква била тя, такава, онакава. Интересно обаче, че не се е сетил какъв е той?! Защо е предизвикана тази ситуация с медицинската сестра и защо той е част от нея.

Опитах се да му помогна като му обясних, че това е урок и нещо той не е разбрал, за да стане такава агресия и конфликт. Реакцията му беше повече от шокираща, цитирам – Не знам какъв тъпак трябва да си, за да говориш така за детето ми, като е много болно. Най-интересното е, че не съм коментирал детето му, а само това, че той не е разбрал ситуацията.

Героят на историята е Лазар Радков.

Та тези два примера ми дадоха яснота, че всички страдат от една болест (не съм намерил име още, ако намеря може да спечеля Нобелова награда), която е заразна и покосява всичко живо, което учи другите :).

Разяснение по точка 2

Ако приемем, че тялото е батерия и се нуждае от енергия. С продънена батерия сме за никъде. Или както се казва отиваш при лекар за белия дроб, той пушач и страда от сума проблеми. Абсурдно нали?

Няма как да страдате от здравословни проблеми и да твърдите, че разни енергии минават през вас, космоса ви говори, вселената, бог и прочие.

Представете си, че Бог ви гледа отгоре и вие искате сила и здраве и той ви пусне високи волтове през вас. А вие сте с няколко бастуна и зле, директно ще станете ангелче. Няма и да разберете какво е станало :).

Разяснение по точка 3

Без да събирате и запазвате енергия няма да стане. Изберете си една или друга система и практикувайте. С времето ще станат нещата. Ако имате сила и дисциплина :).

Разяснение по точка 4

Само с приказки без действие няма да стане.

Разяснение по точка 5

Не казвам да не четете и да не гледате клипчета. Имам предвид да не е само това. Недейте да четете как се правят лицеви опори :). Просто направете няколко!

Разяснение по точка 6

Недейте да си чешете езика и да си правите мисловна четка кой какво е казал или препоръчал. Или да си губите времето с информация.

Четете и гледайте неща, които можете да приложите веднага или след определен подготвителен период.

И какво като знам стихотворения, какво като съм гледал филм или съм бил на театър?! И какво от това? По-здрав ли съм след това, по-успешен?! Имам може би повече късмет?

Разяснение по точка 7

Само говорят, не си давайте парите и времето за глупости!

Разяснение по точка 8

Факт, вгледайте се в света и хората около вас и ако е дошъл момента ще разберете.

Разяснение по точка 9

Абсолютно! Дългосрочната промяна носи дългосрочни резултати, краткосрочната (диетата) носи краткосрочни резултати!

Разяснение по точка 10

Това е така поради простата причина, че органите и системите във физическото тяло имат часове на активност през денонощието. И това е знание, което е доказано през хилядолетията.

Стомахът е активен сутрин. Има се предвид, че това му е времето за собствена профилактика и поддръжка. Все едно си миете ръцете. Чувството на глад, което изпитвате е породено от профилактиката и е фалшиво.

Тогава стомахът се свива и ние го тъпчем с храна! Неправилно!

Имайте предвид, че закуската е измислена преди два века и то в Европа!

Разяснение по точка 11

Редовната медитация ще ви даде качества за концентрация и управление на дишането и потока на мислите.

Ще ви помогне и за много други неща, които ще разберете от собствен опит ако практикувате редовно (нали помните, знание за правене и да ви кажа няма да важи за вас ;)).

Разяснение по точка 12

Редовната почивка ще даде на тялото и ума време за рестарт и преразпределение на ресурсите. Ще помогне и за сваляне на напрежението. И оттам на здравето ви.

Излизайте сред природата, но осъзнато! Не за да се наплюскате на полянката, това може и у вас да си го правите.

Разяснение по точка 13

Вярата, че нещо е възможно ще помогне. Каквато и практика да правите. Просто вярвайте от сърце!

Разяснение по точка 14

Древно и всеобхватно нещо / същество от зората на времето с нечовешко съзнание даващо безгранична любов! Трудно се описва с думи.

Разяснение по точка 15

Прочетете Народопсихологията на Марко Семов и може би ще разберете. Вижте произведенията на Иречек и как е избягал с 300 от България. Тук работят други системи.

Разяснение по точка 16

Въпрос на практика. Но паленето на свещ у вас или в църква няма да доведе до нищо. Само приход за църквата и разход за вас.

Молитватаняма как да работи без редовно да работите върху себе си.

Разяснение по точка 17

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

Разяснение по точка 18

Факт! Иска се действие и излизане от зоната на комфорт.

Разяснение по точка 19

Спрях да се обиждам, много ми е енергоемко! Прочетете Четирите Споразумения от Дон Мигел Руис и ги приложете за един месец в живота си. Гарантирам ви само плюсове за вас.

Разяснение по точка 20

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

Разяснение по точка 21

В каквато и да е ситуация ВИНАГИ имате избор на това какво и как да мислите и оттам какви да са емоциите ви. Защото емоциите пораждат болести.

Ако се научите да правите съзнателен избор ще напреднете доста!

Разяснение по точка 22

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

След като разбрах и осъзнах горепосочените истини, които са именно такива. И то независимо вие какво мислите или ви се иска. Направих следното – махнах от приятелите с във Фейсбук голяма част от тези родни звезди и напуснах техните групи за вдъхновения, мотивации и какво ли още не, а на други дадох unfollow.

Това са някои неща научени по Пътя ми в този Живот. Споделям ги и дано са ви полезни :).

http://www.magistrala.net/zashto-spryah-s-lichnostnoto-razvitie/

 

Свободата или когато „спрях“ с Личностното развитие!

 

Този материал се явява своеобразно продължение или втора част на “Защо „спрях“ с Личностното развитие”. Ако не сте го чели искрено ви го препоръчвам. Заслужава си!

В предходният материал вече коментирах какво разбрах и защо „спрях“. Сега ще ви споделя какво стана или какъв подарък получих. Но за това по-късно.

След като разбрах и най-важното осъзнах нещата, които посочих в точките от предния материал започнаха да стават интересни неща с мен, моята енергетика и посоката на развитие като цяло.

1.    Първото, което стана като начало бе, че някаква тежест и напрежения, като че ли паднаха от гърба ми и сърцето.

2.    Спряха да ми влияят рекламите и започнах буквално да виждам и усещам тяхното въздействие.

3.    Започнах да виждам моделите, които разни експерти, гурута, коучуве (различно от кочове :)), персонални треньори, мотиватори (всякакви “-тори”), консултанти, астролози, спецове по ТЕС, спецове по регресия, разбирачи от Хюман дизайн (сега е много модерно – научаваш или ползваш софтуер и вече много разбираш :)), посланици на промяната, спецове по Силва Метод – УлтраМайнд ЕСП Систем, дъновисти (всякакви “-сти”), йоги или какви още не използват при комуникация или онлайн и офлайн реклама.

4.    Започнах да дишам по-леко и по-различно.

5.    Спрях да гледам филми и сериали. И ако го правя, то е рядко и е осъзнато.

6.    Спрях да ходя на театър.

7.    Спрях да ходя на семинари, където метафорично казано ме учат на шпагат, но лектора или преподавателя не го може, нито го практикува редовно.

8.    Спрях да купувам книги за личностно развитие и респективно да ги чета.

9.    Спрях да нося мартеници неосъзнато.

10.Почти не стъпвам в Църква. Както и на Великден.

11.Започнах да практикувам Иисусовата Молитва редовно.

12.Не се съобразявам с егрегорите на празници и публични събития.

13.Обърнах се навътре.

14.Разбрах, че не съм достатъчно мъдър, за да преместя охлюва.

Потърпете още малко и ще ви кажа за подаръка, който получих!

Сега ще внеса малко разяснения по точките.

Разяснение по точка 1

Буквално физическо усещане, че нещо се махна от мен. И ми олекна в областта на сърцето отпред и на гърба.

Разяснение по точка 2

Започнах да усещам как рекламите влияят и тяхното въздействие върху мен постепенно намаля докато накрая изчезна. Най-интересното е че в процеса на намаляване на влиянието на рекламите усещах всичко. Дори етикет на дреха ме караше да ми се повдига. От билбордовете по улиците усещах топлина и натиск.

Е това вече отмина.

Разяснение по точка 3

Усетих, видях и осъзнах моделът на комуникация, който е шаблонен без лична сила и знание. Този модел просто се използва, за да се докарат много хора и да има оборот и известност.

Разяснение по точка 4

Дишането ми се промени и стана по-леко и по-обемно. Същевременно и някак по-спокойно и наситено.

Разяснение по точка 5

Измъкнах се от въздействието на сериали и филми. Преди гледах цял сезон буквално за часове. Сега мога да гледам серия от даден сезон без да ме гложди нещо и да искам да гледам още и още серии. Филмите вече не привличат вниманието ми.

Разяснение по точка 6

Постановките са някакво възприятие и усещане на автора и тези, които играят. Не дават нищо и нямат никакъв смисъл. Вкарват зрителя в някаква емоционална фаза или балон за определено време и дотам. Изхабена енергия, която вие отдавате без никаква идея.

Разяснение по точка 7

Спестих много пари и време от такива, които твърдят, че могат и прилагат това, което преподават. А се оказва, че всъщност не го могат, нито го прилагат. Няма да давам поименни примери, че ще стане революция. Но приемете, че над 90% ситуацията е такава.

Разяснение по точка 8

Спестих много пари от тези книги. Доста от тях подарих.

Разяснение по точка 9

Носенето на мартеница сведох само до това ако се получи да си я направя лично или да ми бъде подарена с добро чувство и намерение. Тоест нося я, като наистина знам какво е мартеницата и нейното значение (няма общо с Аспарух и гълъб :), предмет на отделна тема).

Разяснение по точка10

Няма какво да правя там. Хората са си направили шарени сгради и си правят разни ритуали там. Няма лошо.

Разяснение по точка 11

Започнах да практикувам редовно Иисусовата Молитва. Препоръчвам да прочетете книжката Силата на Името – Иисусовата молитва в Православната традиция от епископ Калистос Уебър.

Разяснение по точка 12

Нека първо дам кратка дефиниция на термина егрегор. „Егрегор представлява енергийно образувание един вид мисъл-форма, която е създадена от няколко човека(може и от един,но мисълта му трябва да е доста концентрирана)която влияе на потока на събитията и го променя. Колкото повече хора мислят за дадено нещо,толкова по-силен е егрегора…….“

Не ми влияят ергегорите на празници на национално ниво, на семейно и всякакво друго. Не им давам да ме притискат и имам право на избор. Спрях да чувствам вина ако не реагирам като масата на определен празник.

Разяснение по точка 13

Обърнах се навътре в себе си и започнах да оправям грешките си и да поправям пропуските в развитието си и да подобрявам уменията си. Спрях да обучавам другите и да ги спасявам. Само ако питат, иначе не :).

Разяснение по точка 14

Не съм достатъчно мъдър, за да спася охлюва от това да го смаже автомобил на пътя. Кой съм аз, че да се меся в живота на дадено живо същество. То е избрало да дойде тук под една или друга форма и какви събития да му се случат.

И ето дойде времето да Ви споделя какъв е подаръкът, който получих. Той е Свобода.

Свобода във възприятието, в мислите, в действията, чувствата и усещанията …

Успех и на Вас!

Източник: http://www.magistrala.net/svobodata-ili-kogato-spryah-s-lichnostnoto-razvitie/

 

Защо само действието помага?

Както вече споменах някои неща в „Защо „спрях“ с Личностното развитие?“ сега ще ви разкажа за единствения инструмент по Пътя на Знанието, Личностното развитие и каквото име ви хареса.

Инструментът се нарича Действие. Но не просто ей така, а именно Осъзнатото Действие. За по-кратко в материала ще го наричаме просто Действие.

За да ви стане по-ясно ще започна с това както представлява Знанието и колко вида има.

Знанието се дели на два основни вида – Знание за знаене и Знание за правене.

Знание за знаене

Знанието за знаене е това, което ни учат в голям процент в училище или университета. В него няма нищо лошо. Обаче то е полезно до един етап на развитие на човека.

Често давам пример със стихотворенията. Какво от това, че знаете „Аз съм българче“ наизуст или пък „О Шипка“? Не казвам да не се учат или да не се знаят. Искам да ви провокирам да се замислите и какво от това като ги знаете наизуст:

Вашите проблеми са по-малко?

Имате повече успех в живота?

По-здрави ли сте?

По-свежи ли сте?

Въпросите са безкрайни. По-важен е отговорът, че нищо не ви е променило. Абсолютно нищо.

Същото е с филмите, театралните постановки …. Те ви дават временни състояния, но те са погледа и възприятието на някой друг. Не е вашето.

Е може би разбрахте идеята :).

Знание за правене

Тук вече е друга работа. Знанието за правене е това, което ви движи напред и дава резултати.

Една малка провокация отново. Недейте само да четете как се правят лицеви опори. Просто направете няколко.

Когато се съсредоточите върху това, което можете да опитате веднага или след определен период на подготовка е това, което ще ви промени.

Можете да прочетете за дадена дихателна техника, но ако не я практикувате редовно и продължително няма как да получите резултата, който е описан.

Има една мисъл – Помогни си сам, за да ти помогне и Господ или друг неин вариант – Помогни си сам, за да ти помогне бог.

Няма да стане нищо ако не предприемете действие, което да промени ваш малък навик или пък да правите нещо, което е по-различно.

Промените са нещо трудно, но ако опитате и правите нещо поне 21 дни ще изградите нови навици, които ще донесат и промените, които желаете. Дори да не правите нещо напълно правилно факта, само че го правите редовно вече е промяна.

Преди години, когато се интересувах от Рейки и изкарах обучение имаше много въпроси, които курсистите поставяхме. Един от тях, който често се коментираше бе кой какво е чел в Интернет или по книгите. Тук нашият преподавател се усмихна и каза – Недейте да четете книги за Рейки, защото те нямат смисъл за Вас.

Обяснението бе много стегнато и кратко, но отне години практика, за да се разбере и осъзнае. Забележете думата практика – действие, не четене. И така обясниха ни, че всички книги за Рейки по света са правилни и верни, защото те отразяват личната опитност на автора или авторите. Обаче тези книги и статии важат само и единствено за тях. Нашият опит ще е различен и със същата стойност и Ние може да напишем също книги и също ще са верни.

Друг пример е да четете колко са хубави ябълките и кой какво е правил с тях, но вие никога да не сте опитвали ябълка :).

Много от вас скъпи читатели най-вероятно сте ходели при какви ли не лектори, гурута,учители и др. Дали сте сума пари и нищо. Познато, нали? Това е защото нищо не сте предприели.

Действието, което е необходимо да предприемете е нужно да се комбинира с идеята за това, което правите. Да сте наясно с посоката и резултатите на единичното действие или съвкупност от действия.

Само и единствено чрез действието Вие ще разберете дали нещо работи или не, дали е правилно или грешно.

Иначе само си коментирате и давате безпочвено мнение, което не помага на никого.

Дано да съм помогнал!

Благодаря Ви за вниманието!

Източник: http://www.magistrala.net/zashto-samo-deistvieto-pomaga-v-lichnostnoto-razvitie/

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019