Полезно по Пътя

САДХАНА ТАТВА

Печат

САДХАНА  ТАТВА

(кратък катехизис)

От Шри Свами Шивананда Сарасвати

 

 

• Един грам практика струва повече от тонове теория. Практикувайте Йога, Религия, Философия всеки ден. Така ще откриете и достигнете своята Божествена същност.

• Тези 32 напътствия са в основата на Вечната наука за живота (Санатана дхарма) в най-чистата й форма. 

Те са подходящи и за съвременния човек със семейни задължения и работно време. Следвайте ги доколкото можете и увеличавайте постепенно практиката си.

• Започнете с няколко от тези напътствия, които ще бъдат един малък, но съществен напредък в усъвършенстването на вашите навици и характер. В случай че боледувате, претоварени сте с работа или имате извънредни ангажименти и се налага да ограничите вашата садхана,  по-често си спомняйте за Бога.

 

Здравна култура

  1. Хранете се скромно. Яжте лека и естествена храна. Благодарете на Бог преди ядене. Съставяйте си балансирано меню.

  2. Избягвайте, доколкото е възможно силните подправки като чили, чесън, лук и т.н. Откажете се напълно от кафето, пушенето, месото, алкохола и психотропните лекарства.

  3. Постете по време на постите и на екадаши (11-и ден след новолуние и след пълнолуние). През постa консумирайте само плодове, кореноплодни и мляко.

  4. Всеки ден си правете йога асаните (упражненията от хата-йога) поне 15-30 мин и спортувайте или ходете дълго пеша.

 

Енергийна култура

  5. Спазвайте мълчание (мауна) поне 2 часа на ден и от 4 до 8 часа в неделя.

  6. Въздържайте се от полови контакти доколкото можете. Ограничете ce до веднъж месечно, а след това постепенно веднъж в годината. Накрая се откажете напълно.

 

Етика

  7. Говорете Истината. Говорете малко. Бъдете учтиви и любезни.

  8. Не вредете на никого с мисъл, дума или действие. Дръжте се възпитано с всички.

  9. Бъдете искрени, прями и открити в думи и дела.

10. Бъдете честни. Изкарвайте си парите със собствен труд. 

Не приемайте подаръци – пари, предмети или услуги, ако не сте си ги заслужили. Бъдете благородни и почтени.

11. Обуздавайте пристъпите на гняв със спокойствие, търпение, обич, съчувствие и толерантност. Прощавайте и забравяйте лошото. Приспособявайте се към хората и събитията.

 

Култура на Волята

12. Опитайте да откажете напълно захарта за една седмица, после месец. В неделя не яжте сол.

13. Откажете се от игри на карти, четене на романи, гледане на филми и посещение на клубове. Отбягвайте неприятни компании. Не спорете със заклети материалисти. 

Не общувайте с хора, които не вярват в Бога или критикуват вашата духовна практика.

14. Ограничавайте желанията си. Намалете притежанията си.  Живейте просто и мислете възвишено.

 

Култура на Сърцето

15. Най-висшата религия е да служим на хората. Работете безкористно по няколко часа седмично, без чувство на егоизъм и без очакване на някакво възнаграждение. В същия дух изпълнявайте и всичките си задължения. Трудът е богослужение. Посветете труда си на Бог.

16. Всеки месец отделяйте от 2 до 10 процента от доходите си за благотворителност. Споделяйте каквото имате с другите. Гледайте на света като на свое семейство. Освободете се от себичност и егоизъм.

17. Бъдете скромни и мислено се прекланяйте пред всички същества. Чувствайте Божието присъствие навсякъде. Отхвърлете гордостта, самохвалството и лицемерието.

18. Имайте непоколебима вяра в Бога, в Свещените писания и във вашия Гуру. Предайте се изцяло на Божията воля и се молете така: „Нека бъде Твоята Воля, Господи. Аз не искам нищо.“ Във всички ситуации се оставете на Божията Воля със самообладание и хладнокръвие.

19. Виждайте Бога във всички същества и ги обичайте както себе си. Не мразете никого.

20. Винаги помнете Бога. Винаги си спомняйте за Него като ставате сутрин, когато имате почивка и като си лягате за сън. 

Носете броеница в джоба си.

 

Душевна култура

21. Изучавайте по една глава или 10-15 стиха от Бхагавад гита или вашите свещени писания всеки ден, като вниквате в смисъла. Научете езика, на който те са били написани поне дотолкова, че да можете да ги четете в оригинал.

22. Научете наизуст важни и вдъхновяващи цитати от свещените писания, доколкото можете. Запаметявайте също вдъхновяващи цитати от различни духовни източници. Носете си джобно издание на вашето Свещено писание навсякъде.

23. Четете всеки ден Рамаяна, Библията, Корана, Бхагавад гита, Упанишадите, Йогавашищха и други религиозни книги. 

През почивните дни учете повече.

24. Посещавайте религиозни празници и търсете Сатсанг (компанията на святи хора) при всяка възможност. Търсете удобни случаи. Слушайте духовни беседи от учени и свети хора. Когато имате възможност, организирайте такива беседи през почивните дни.

25. Всеки ден посещавайте храм или място за поклонение. 

Най-добре сутрин като излизате и вечер, когато се връщате от работа, дори и само за 5-10 минути.

26. Прекарвайте почивните дни и отпуските си когато е възможно в компанията на благородни хора или практикувайте садхана в усамотение на подходящи места.

 

Духовна култура

27. Лягайте си рано. Ставайте рано (към 4 ч.). 

Направете си сутрешния тоалет и се изкъпете.

28. Пейте мантри, молитви, киртани, псалми и др. Упражнявайте Пранаяма (дихателни упражнения), джапа (мантруване имената на Бога) и медитация рано сутрин. Свиквайте да седите в падмасана, сидхасана, сукхасана без да се движите често, с последователност и постоянство. Когато медитирате, забравете напълно външния свят. Постепенно удължавайте времето за медитация.

29. Казвайте си ежедневните молитви от вашата религия. 

Не пропускайте да изпълнявате задълженията си.

30. Пишете в една тетрадка любими мантри или имена на Бога по 10-30 минути на ден.

31. Пейте киртан (имената на Бога) и прекарвайте в молитва по половин-един час вечер, с приятели или в семейството.

32. Всяка година си давайте по един обет, свързан с описаната садхана. Постоянство, точност и изпълнителност са задължителни. Водете си духовен дневник. Записвайте нужното всеки ден и го прочитайте всеки месец. Поправяйте пропуските си.

 

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019