Общество

В Италия отвориха магазин

Печат

В Италия отвориха магазин, в който може да не се плаща за покупките. Те трябва да се заработят.

 

Магазин “Портобело” в град Модена, в който не са необходими пари – наистина уникален проект. Програмата току-що стартира, но се ползва с огромна популярност.

В този необичаен магазин не се пазарува с пари, нито с кредитни карти. Клиентите са така наречените “нови бедни”, както тук наричат хората, пострадали от кризата. Към тях се отнасят всички, чиито доходи са се съкратили с повече от 30%.

На доброволците се предлага да се трудят тук или в друг проект, а за работата се начисляват точки, с които може да се купи храна. Например, човек може да поработи в лагера за пострадали от земетресението: 140 точки на месец за работа три пъти в седмицата. За сравнение: килограм макарони струва половин точка, 1 кг кашкавал – 2 точки, три литра зехтин – 5 точки.

Ако точките не са използвани през месеца, те изгарят, така че е безсмислено да се натрупват.

Градските власти са предоставили безплатно помещение за магазина “Портобело”, а стоките се доставят от компании-партньори на проекта. Организаторите поясняват, че съзнателно не раздават храната безплатно, а използват схемата “заработваш – купуваш”.

Главната идея на “Портобело” е да се осигурят основните потребности: храна, работа и общуване – отбелязва председателя на социалната служба в град Модена Анжело Морсели. Безработните трябва да запазят икономическо поведение, да знаят, че всеки продукт има своята цена и да си планират бюджета. Важно е хората да не свикват към безплатна помощ и да запазват желание да намерят работа.

Сигурно могат да се измислят още много такива модели за взаимопомощ по време на криза....

Статия на руски език от 22.07.2013

Превод Жанет Орфану

Източник: http://kp.ua/daily/220713/404914/

 

Wednesday the 1st. Spiralata.net 2002-2019