Общество

След три е вече късно

Печат

 

 

 

 

 

 

След три е вече късно

 

Масару Ибука

sled3.jpg

 

1. Даже 5-мес. бебе може да оцени Бах

 

Във фирмата "Сони" организирали изследване каква музика харесват децата. Резултатите били неочаквани. Най-харесвана музика била 5-тата симфония на Бетовен, на последно място били детските песни. Според д-р Шиничи Сузуки, 5-мес. бебета харесват концерта на Вивалди.

 

2. Cпособността да се приема информация е по-голяма при детския мозък, от колкото при възрастните. Не трябва да се страхувате да го „претоварите”, той е като „гъба”, когато е „напоен” просто престава да възприема нова информация. Трябва да се безпокоим не че е много, а че недостатъчна за да се развива пълноценно.

 

3. По-често взимайте детето на ръце

 

Това може да е опасно, ако е налице сляпо обожание на детето. Бебето не знае друг начин за самоизразяване, плачът е единственото средство да привлече внимание. Когато плаче, значи, че то нещо иска и да се остави без отговор, значи да се лиши от общуване. Доказано е, че общуването на детето с майката и особено дактилното е много важно за неговото умствено развитие. Това е и най-важният фактор за формиране на отзивчив човек. Правило е че дете израснало в любов, по-лесно се адаптира, когато порасне, става по-уравновесен и добър човек.

 

4. Прекалената грижовност може да направи детето нервно и стеснително,

 

5. Т. нар. "свободно" възпитание е  безразборно хранене, когато сам иска, изобилие от играчки и в същото време липса на грижи – не се сменят пелените, не се поставя навреме да спи. При това възпитание детето става неуверено в себе си, никога не му стига любов, непрекъснато търси внимание от възрастните. Детето може да се пляска само докато е малко и не възприема това като обида.

 

6. Ако бебето се кара насила да яде може да му се създаде отвращение към храната за цял живот. Както алергията към определена храна, така и другите проблеми са резултат от неправилното хранене в ранната възраст. Вкусовете на детето и другите усещания се формират напълно до три  годишна възраст. Не го хранете само с това което е полезно като кученце или кон. Важно е да получава удоволствие от храната и да е възможно най- разнообразна.

 

7. Музиката променя израза на лицето, тя прави човека красив.

 

8. На осем месеца детето вече може да държи молив. Това е стадия на самоутвърждаването, това не е просто драсканица, а е самоизразяване.

 

9. Всичко, което детето прави с ръце, рисува, хвърля играчки, къса хартия, развива неговия интелект и творчески заложби.

 

10. Не трябва да се прибира по-далече всичко, което може да бъде опасно за детето.  Така се създава вакуум около него.

 

11. Детето има своя представа за реда.

 

За него е вредно да живее в идеален ред, но ако винаги намира даден предмет на дадено място това му оказва положително въздействие.

 

12. Детето е много чувствително към всяка промяна в живота му. Може да започне да плаче без явен повод, да загуби апетит, да повиши температурата си. Това са реакции на промените. Децата възприемат предметите не обособено, а във взаимовръзка с другите.

 

13. Предоставете на детето наблюдателен пункт. Не са достатъчни играчките над леглото, нека наблюдава повече неща.  

 

14. Играчките трябва да могат да се сглобяват и разглобяват за да се удовлетвори потребността му от творчество.

 

15. Главната цел на уроците по музики или език, е да развие неговите потенции. Същото се постига и с театъра

 

16. Физическите упражнения стимулират развитието на интелекта

 

В тази възраст мозъкът на детето не се развива отделно от тялото. Умственото развитие е паралелно с физическото и сетивното.

 

17. За децата е много полезно ходенето

 

В ходенето участва цялото тяло - от 639 мускули на нашето тяло, 400 участват в ходенето. Ходенето стимулират мисловния процес.

 

18. За детето работата и играта са едно и също нещо. Нека ви помага без значение от резултата.  

19. Най-доброто възпитание за детето е майчината любов

20. Не се доверявайте на чужд човек. 

 

21. Хората не се раждат нито гении, нито неудачници.

 

Всичко зависи от детството им. Френският философ Блез Паскал бил възпитаван от баща си в голяма строгост, и станал знаменит математик, физик и религиозен философ, но както сам признава „не е имал нито един щастлив ден в живота си” от 39 години. Живял без майка и само с баща си без връстници. Бащата може да създаде гений, но само майката може да създаде добър човек, съчетаващ душевни и физически способности.

 

22. Не насилвайте детето.

 

Така вие подкопавате вярата му в себе си

 

Не трябва да им се натрапват книги, а трябва да са обкръжени от книги. Не трябва да им се говори „Искам да станеш велик човек", да им се казва: "Не се съмнявам, че можеш да станеш велик човек".

 

23. Децата не са собственост на родителите

 

Много родители дълго живеят с илюзията, че могат да правят с детето всичко каквото решат: "Искам да стане инженер, музикант". Подобно дете  може после цял живот да се съмнява в силите си. То трябва да има най-голям избор от възможности, за да вземе само решение.

 

24. Неувереността на майката носи вреда на детето

 

Хвърлянето от една крайност в друга може да нанесе вреда. Увереността в себе си, твърдостта на характера са важни за възпитанието на детето.

 

25. Когато родителите са оплакват, че детето е непослушно, то те сами са си виновни.

 

 

 

Изпрати Слави Митев

 

 

 

 

 

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019