Общество

10 полезни съвета за това как да бъдеш добър съпруг

Печат

 

 

 

 

10 полезни съвета за това как да бъдеш добър съпруг

 

1. Подбирайте облеклото си според вкуса на съпругата си, бъдете чисти и използвайте приятен парфюм. Точно както съпругът иска жена му да изглежда хубаво заради него, така и тя би искала мъжът й да се старае в облеклото си заради нея самата. Помнете, че Мухаммeд винаги започва с почистване на зъбите си след като се прибира у дома и използва най-приятните парфюми.

 

2. Използвайте най-сладки имена, когато се обръщате към съпругата си. Мухаммед използва галени имена за своите съпруги, такива каквито те най-много харесват. Наричайте жена си с най-любимите й имена и избягвайте такива, които могат да наранят чувствата й.

 

3. Не се отнасяйте с нея като с муха. Никога не обръщаме внимание на мухите в ежедневието ни, освен когато започнат да ни досаждат. По същия начин съпругата може цял ден да се труди без да бъде забелязана от съпруга си до момента, в който направи нещо, с което да го раздразни. Не се отнасяйте с нея по този начин. Забелязвайте всичко добро, което тя върши и концентрирайте вниманието си върху доброто.

 

4. Ако жена ви сгреши нещо, опитайте се да замълчите и не коментирайте. Това е една от тактиките на Мухаммед, предприемана в случаите когато той забелязва нещо неуместно, сторено от съпругата му. Техника, която малко мюсюлмани успяват да усвоят.

 

5. Бъдете със засмяно лице към съпругата си, когато я видите и често я прегръщайте. Засмяното лице е благотворителност и съпругите ви са част от мюсюлманската общност, на която благотворителността се полага. Представете си живота с нея, ако ви вижда винаги засмени. Припомнете си тези хадиси, които разказват как Мухаммед дарява с целувка съпругата си преди да тръгне за молитва, дори в дните когато говее.

 

6. Благодарете й за това, което прави за вас. След това й благодарете отново! Вземете за пример вечерята. Тя приготвя храната, почиства къщата и върши куп други подготовления. Понякога единственото признание, което получава за това е от рода на: “Супата беше доста безсолна.” Не позволявайте това да й се случва! Благодарете й!

 

7. Помолете я да напише последните 10 неща, с които сте я направили щастлива. След това се опитайте да ги повторите. Понякога е трудно да разберем какво точно доставя удоволствие на съпругата ни. Няма нужда да гадаете, просто я попитайте и след това се опитайте да повторите щастливите моменти в живота си.

 

8. Не омаловажавайте желанията й. Бъдете за нея утеха и морална подкрепа. Понякога мъжете подценяват молбите на съпругите си. Пророкът Мухаммед ни дава пример със случката, в която Сафия се разплаква, защото, по нейните думи, той й дава да язди бавна камила. Пророкът изтрива сълзите й, успокоява я и й довежда камилата, която тя харесва.

 

9. Проявявайте чувство за хумор с нея и се забавлявайте заедно. Известно е как Мухаммед се надбягва с жена си Айша в пустинята. Спомнете си кога е последния път, когато сте се веселили така с жена си.

 

10. Никога не забравяйте думите на Пратеника на Аллах: “Най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към семействата си, а и аз съм най-добрият сред вас към моето семейство.” Опитайте се да бъдете най-добрите!

 

И в заключение: Никога не забравяйте да се обръщате с молитва към Аллах, за това да ви помогне да бъдете щастливи в брака.

 

 

 

По материали от Internet

 

 

 

 

Tuesday the 25th. Spiralata.net 2002-2019