Общество

Етично пазаруване

Печат

 

 

 

 

Етично пазаруване

Да пазаруваш етично означава съзнателно да избягваш или избираш определени марки заради принципите си

Една голяма част от човечеството, осланяйки се на здравия разум, е проумяла, че с малките си жестове и избори във всекидневието може да допринесе и за личното, и за глобалното щастие.

Една от най-разпространените каузи в този смисъл е т.нар. етично пазаруване.

Оказва се, че то все повече влияе върху пазара, затова вече съществува и икономически индекс, който го отчита. Да пазаруваш етично означава съзнателно да избягваш или избираш определени марки заради принципите си.

Преди две години "Тойота" обяви, че ще разшири производството си на модела "Prius" и в Китай. Тайната на успеха е в хибридния двигател с бензин и електроенергия, което означава, че е "дружелюбен към околната среда". От този модел тутакси си закупиха Камерън Диас, Ди Каприо, двамата мозъци на Google - Сергей Брин и Лари Пейдж, и куп други известни особи. Съвсем друг е въпросът дали от тревога за озоновата дупка, или за да градят политически коректен имидж, като се присъединят към някаква кауза.

Както може да се очаква, много по-разпространен е обратният ефект - да накажеш, като не купуваш.

Заради скандалите, свързани с неетични прояви на големите марки, най-много страдат марките, които помним от раждането си - примерите са много: "Adidas" беше обвинена, че изтребва кенгурата в Австралия, за да използва кожата им за футболни обувки.

"Bacardi" трябваше да отрича обвинението, че от момента в който марката е национализирана от управлението на Кастро през 1960 г., компанията тайно финансирала многобройни опити на САЩ да съборят режима му.

Английска неправителствена организация обяви, че "Bacardi" носи отговорност за страданията на кубинците, като минира пътя на социализма, затова я обявиха за "корпоративен вампир", а горкият Вини Джоунс, лицето на този вампир - за главорез.

"Lonely Planet" също се наложи да отвърне на атаки, след като издателството публикува пътеводител за Бирма, което означава, че насърчават туризма в страна с диктаторски режим.

Като че ли най-много грехове и прегрешения обаче има "Nestle". Швейцарският конгломерат е шампион по обвинения и дела заради различни случаи на неетично и безотговорно маркетиране на бебешки храни и е бил бойкотиран в над 20 държави.

Всичко това носи най-малко големи главоболия на компаниите, а най-много - осезаеми загуби.

Философията е, че сменяйки навиците си на пазаруване, можем да предизвикаме промени, се отнася най-вече до храната - тя е основната покупка на ежедневието.

Да купуваш етично означава да купуваш продукти, които са придобити или произведени така, че да не навредят на хора, животни или околната среда.

Очевидният избор тук са биопродуктите. Дълго време те означаваха нещо като политически коректната храна свързана по някакъв начин с йоги, мантри и т.н.

Днес обаче това е една от най-бързо развиващите се индустрии, въпреки че биопродуктите са по-скъпи и по-краткотрайни. Проблемът за нас е, че в България те все още са под 1%.

Как тогава можем да бъдем полезни и на себе си, и на средата около нас?

Ако сте с развито съзнание и в развита страна, ще разсъждавате така: кои банани да си избера - тези от Коста Рика или онези там от Барбадос? Или все пак най-евтините?

Този лют пипер откъде е? Китай? Дали не го е счукало някое детенце в някоя душна и тъмна стая?

Кой е получил повече за това кафе - производителят или посредникът? Да купя ли тази консерва? Но защо ми се струва, че тази компания има инвестиции във военна промишленост?...

Ако сте с развито съзнание в недотам развита страна, ще е малко по-различно:

Кренвирши... От какво ли са направени? Дали в тях има месо?

Трябва да купя хляб... дано да не ми се падне някой със спринцовка вътре. Или счупен термометър...

Какво пък толкова, да съм благодарен, че блокът още не ми се е срутил на главата!...

Има обаче едно основно правило, и то е за сезонното пазаруване. Това е най-добрият баланс между ритъма на Земята и ритъма на храненето.

Сигурно сте забелязали, че една от най-големите радости при храненето е очакването на следващото в менюто. Същото е и със сезонните менюта. Нещо повече, от гледна точка на теорията на удоволствието кулминацията е в очакването му, а не в получаването му.

 

 

 

 

Saturday the 30th. Spiralata.net 2002-2019