Изкуство

Влияние на музиката на Моцарт върху човека

Печат

Влияние на музиката на Моцарт върху човека

 

Учудващо е, но уникалният ритъм на музиката на Моцарт съвпада с ритъма на нашата нервна система.

Активната концертна кариера на младия гений започнала от ранна възраст. Бащата на момчето бил много строг към него, но именно тази «закалка» изиграла решаваща роля за успеха на Волганг Моцарт, така той станал известен композитор.

Не му било лесно на младия виртуоз. Още от пет годишна възраст той свирел пред отбрана публика и много пътешествувал. Независимо от всички трудности, които се налагало да понася, Моцарт винаги оставал положителен човек и обичал да прекарва весело времето си. Своята положителна нагласа композиторът отразявал и в музиката. Затова за неговата музика е характерна високата честота, което дарява на  слушателя усещането за топлината на пролетта и сиянието на слънцето.

За първи път въздействието на музиката на Моцарт било изследвано върху мишки. Както се оказало, животните, слушащи музиката на композитора по-продължително време, били много по-пъргави и по-умни от останалите.

Интересен факт, доказан от учените е, че само музиката на Моцарт активизира цялата кора на главния мозък на слушателя, докато всяка друга музика активира само част от нея. Уникалността на музиката се заключава в нейния ритъм. Честотните характеристики на музиката на композитора съвпада с честотите на нашата нервна система. Тя е рядко срещано съчетаване на вълните в интервал от 20 – 30 секунди. Изучавайки влиянието върху човека на музиката на другите класически композитори, учените стигнали до извода, че само музиката на Моцарт притежава този уникален ритъм.

 

Превод Т.Темелков

https://russpil.ru/vliyanie-muzyki-motsarta-na-cheloveka-l/

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019