История

Маалула Свети Серджо

Печат

 

Маалула и Свети Серджо

Едно необичайно място и една уникална църква

1.jpg

 
 

Вътрешността на църквата на св.Серджо- (4-ти век)

 

 

 

 

 

 

 

 

План на църквата на св.Серджо

 

1. Главния олтар

 

2. Странични олтари

 

3. Иконостас

 

4. Хор

 

5. Централен кораб

 

6. Страничен кораб

 

7. Вход

 

 

 

Жан Хомси – архитект

Маалула – Сирия

 Маалула е едно уникално място свързано със св. Серджо и църквата от четвърти век. Маалула е арабски термин и означава вход. Това название навярно идва от естественото разположение на мястото, като влизане в дефиле.

Разположение: Маалула се намира на 50 км северно от Дамаск, в планината Куаламун. Разположени една срещу друга, неговите живописни къщи сякаш се снишават към равнината.

Климат: приличаща на орлово гнездо, разположено на 1650 км надморска височина, Маалула има сух климат, който е отличен за здравето - прохладно лято и студена зима. В Сирия е предпочитано място за летен отдих.

Населението е около 5000 жители, към тях трябва да прибавим и многобройните туристи идващи тук по работа и децата им, които учат тук.

Значението на Маалула е многоаспектно. Жителите на Сирийската столица идват тук да се радват на спокойната атмосфера и свежия планински климат.

Туристите се възхищават на чудите пейзажи, които видени от високо са превъзходни.Входа на църквата, издълбан в скалата Античната врата на църквата от дърво

 

Спелеолозите изучават многобройните пещери и каверни.

Лингвистите и изследователите на номадските езици идват тук, за да се запознаят с арабския диалект, който се говори тук в Маалула.

Всичко това се подпомага от министерството на туризма в Дамаск.

Пещери - многобройни са естествените пещери и антични каверни, някои са дело на природата, а др. са били приспособявани от хората за живеене. Най-прочутата е известна с името Пещерата на Джузепе с изсечени орнаменти в скалата. Освен това тук се намира надпис от 175 г от Христа, в който се казва: „Тази пещера е изсечена от Филип, за да служи за култово място.” В следващите векове е трансформирано в светилище за християните и върху северните стени още може да се възхитиш на изображението на Божията Майка с Младенеца, изобразени с ореоли, макар и върху скала. Божията Майка държи в ръка бял крем и житен клас.

Диалекта на Маалула.

Обикновено се казва, че жителите на Маалула говорят сирийски, но това не е точно така. В действителност това е арабски диалект от семейството на сирийския, който в миналото се е предавал от баща на син.

Арамейският език, от който е взаимстван диалекта на Маалула е от времето на Христос и е проникнал в целия регион на Близкия Изток. Тази лингвистична особеност е дала възможност на Маалула да стане известна на цял свят и навсякъде в Европа.

Освен в Маалула подобен на арамейския говорят и в други две близки места - Bakhaa и Giobadine. Около 18000 души говорят този диалект, макар и да не пишат. Различни лингвисти пребивават с години тук в Маалула, за да изучат из основи диалекта, близък до езика на който Господ е произнасял своите проповеди.

Евангелието съдържа някои важни думи, произнесени от Иисус в много важни моменти /5-14;7-34; 15-34/. Трябва да се помни, че някои от книгите на Библията Иисус написва на арамейски език, като например проповедите на Данаил. Освен в Библията и някои от ръкописите от Мъртво море, намерени през 1947 г. в района на Кумран.

 

Манастира на св. Текла

Пукнатината, която разсича планината на две, образува живописен отвор. Народните вярвания го свързват с мъченичеството на християнката св. Текла, преобърнала се от езичеството благодарение на молитвите на св. Павел. Християнската апостолка била преследвана от войниците на римския гувернатор, които искали да я убият. По време на своето бягство ненадейно се намерила пред тази планина без изход. Тук светицата помолила Бог да я спаси и тогава станала тази цепнатина през скалата, където Текла намерила подслон. В нейна чест е построен голям манастир, принадлежащ към гръко-ортодоксалната общност.

 

 

Купола на църквата и пещерите издълбани в скалите

 

 Манастирът на свети Серджо и св. Бакко

 Арабското име Sarkis не е друго, освен видоизмененото от народа гръцко Сергиос. Този манастир заедно с близката църква бе построен в началото на четвърти век в чест на светците Серджо и Бакко, които са от сирийски произход. За да запазят вярата си са били измъчвани и умъртвени по времето на император Максимилиан в Русафа, град известен през византийската епоха с името Серджополис - град на Серджо, поради запазените реликви от светеца, които се съхраняват в неговата катедрала.

Според историците манастира и църквата са били построени в периода между 313 г., годината когато е проведен едикта в Милано за религиозната свобода на хората от Римската империя и 325 г., когато се провежда Никейския събор.

Чак до 1732 г. тези почитани паметници са били собственост на Базилианския орден на св. Салваторе, собственост на гръко-Мелкийската католическа общност, основан през 1682 г. в Ливан. Този орден е трябвало да съхранява обединението между двете различни църкви - Източно-Православната и Римокатолическата.

Салваторианския орден е имал и стотици свещеници и няколко епископи. Управлявал голяма семинария със седалище в Ливан и Рим и една по-малка семинария в Ливан с 200 души и една близо до Sidone, друга в долината на Beqaa.

Църквата св. Серджо и св. Бакко

Голям брой туристи и поклоници посещават Маалура, за да се възхитят на античната църква. Една от особеностите на тази сграда са старите дървени греди вградени в стените. Учените са изследвали в специални лаборатории в Германия, че гредите датират от 2000 г., както и вратата на църквата, предмет на най-внимателни грижи.

Заслужават да бъдат споменати и някои от стените на църквата украсени с фрески, някои от които все още пазят своя блясък. Изглежда че подобна украса се наблюдава и в други църкви в района, както свидетелствуват подобни фрески открити в светилището на св. Елиа в Маара на 6 км южно от Saiduya и на 42 км южно от Маалула и в манастира на св. Mose от Етиопия, близо до Небек.

Скоро бяха открити някои други фрески в манастира на св. Джакомо в Куара - северно от Небек, които се реставрират.

Още от първите векове на християнството Маалула е станал важен религиозен център, епископско средище с един владика. Някои от епископите са вземали участие във вселенските събори, като:

  1. Първи вселенски събор Никейския - 325г;
  2. Втори вселенски събор в Константиопол - 382г;
  3. Трети вселенски събор, в Ефес - 431г;
  4. Четвърти вселенски събор в Калседония;
  5. Пети вселенски събор, проведен в Константинопол - 551г

Маалула продължила да бъде епископски център до началото на 19 век.

 Арките на църквата и гредите от дърво

 

 

Олтара на църквата на св. Серджо

Едно от нещата, които я прави уникална е формата на олтара. Мраморната плоча, която покрива главния олтар е посветена на светиите патрони на църквата. Северният олтар е посветен на Богородица. Той е вдлъбнат и изрязан в полукръг. Двете плочи наподобяват езическите олтари от античността, но имат две важни разлики.

1. надлъжната каменна плоча няма вдлъбнат улей за изтичане на кръвта при жертвоприношения.

2. не са гравирани в плочата знаци на животни, използвани при жертвоприношенията.

Тези разлики показват, че християнството не е практикувало тайнства с кръв.
За да се възвърне истинската хармония на църквата са реставрирани бързо южния олтар, посветен на Арх. Михаил и Арх. Гавраил, този трети олтар е осветен на 08.11.1984 г, в празника на светиите.Главният олтар посветен на св. Серджо и Бакко

7m.jpg

Манастира на св.Серджо и църквата под снега

Северният олтар посветен на св.БогородицаИкони рисувани върху основа от златоХристос и Теотокос,дар от генерал АндерсХристос-цар на царете Св.Йоан Кръстител приемащ своята мисия на Предтеча

Копие на иконата Теотокос преписана на св.Лука

 

Светия Кръст и Тайната вечеря /с маса,подобна на нашата църква/

 

Античните икони на манастира

 

  1. Иконата на Божията майка с Младенеца в ръце. Според някои от традициите, тази икона е копие на оригиналната рисувана от ев. Лука
  2. Двойната икона, олицетворяваща разпятието и тайната вечеря. Масата в тайната вечеря е изобразена в полукръг, както централния олтар в църквата на св. Серджо.
  3. Иконата на св. Йоан Предтеча в очакване на своето посвещение

 Църквата е почитана като паметник на културата единствен в света чрез архаичната форма на олтарите си; с възрастта на дървените си греди, вградени в стените й; с участието на своя епископ в първия Вселенски събор в Никея в 325 г.

Църквата Св. Серджо и Бако е една от най-античните не само в Сирия, но и в целия свят.

Маалула чества три големи празника:

1. 14 септември - в чест на светия Кръст, когато запалват големи огньове върху околните върхове на планината; организират се фолклорни танци.

2. Празник на св Текла - 24 септември

3. Празник на св. Серджо и на църквата на 07. октомври

 Добре дошли на нашите гости!


 

Маалула под снега

 

Иконите на Светия Кръст и Тайната вечеря в близък план

Превод от италиански Пенка Славова

 

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019