Историите, които ме научиха да живея

Експеримент

Печат

Експеримент

Един път е бил направен експеримент.

В резервоар с вода е била сложена щука, която е била хранена с дребна риба и в рамките на няколко дни нейното поведение се е записвало с камера.

След известно време учените променили условията и поставили стъклена бариера между щуката и дребните рибки. Всеки път, когато щуката искала да изяде някоя рибка, тя се е сблъсквала със стъклената преграда. След поредица от неуспешни опити, изпитвайки болка при всеки удар със стъклото, не получавайки нищо за награда, щуката прекратява опитите си да хване някоя от рибите. Когато учените решили, че тя вече е достатъчно гладна, те махнали стъклената преграда и вече нищо не стояло между щуката и храната й – рибките.

Обаче за всеобщо учудване, щуката не предприела нито един опит да хване някаква риба. Как така - щуката плува в аквариум, пълен с храна, но не изяжда нито една риба? Обяснението на това поведение е, че след толкова много неудачи и изтърпяна болка, щуката е била абсолютно сигурна, че опитите да хване риба са безполезни. В края на краищата тя умира от глад, плувайки в аквариум ПЪЛЕН С ХРАНА!

Храната е била напълно достъпна, но щуката твърдо е ВЯРВАЛА в нейната недостъпност!

Махнете всякакви страхове и съмнение от пътя, който ви води към мечтите ви!

Sunday the 29th. Spiralata.net 2002-2019