Историите, които ме научиха да живея

Слух

Печат

Слух

pero3.jpgЕдна жена, непрекъснато повтаряла слух за неин съсед. Само за няколко дни, целия квартал знаел за този слух. Човекът, когото засягал бил дълбоко наранен и обиден. По-късно жената, отговорна за разпространението на клюката научила, че тя била абсолютна лъжа. Тя съжалила за постъпката си и решила да поправи стореното.

Дълго мислила как да постъпи, но не успяла да стигне до никакво решение. Затова решила да потърси съвет от една местна жена – знахарка, която била много възрастна и мъдра. Разказала й с най-големи подробности какво се случило и я помолила да я посъветва. Старата жена казала:

„Иди до пазара и купи едно пиле. Заколи го и го оскуби. След това, докато се придвижваш към дома си, разхвърляй перата му по пътя си.“

Въпреки, че била изненадана от съвета, жената постъпила точно така, както й било казано.

На следващия ден отишла при възрастната си съветничка и й докладвала, че е изпълнила точно съвета й. А старицата отвърнала:

„Сега върви и събери всички пера, които разхвърли вчера и ми ги донеси.“

Жената тръгнала по същия път, по който била вървяла вчера, но там вече нямало пера. Вятърът ги бил отвял всичките. След часове, прекарани в търсене, тя се върнала при знахарката, само с три пера в ръката си.

„Виждаш ли,“ казала старата жена, „лесно е да ги разпространиш, но е невъзможно да ги събереш отново. Същото е и със клюките. Разпространяването на един слух не отнема много, но веднъж направено, никога не можеш напълно да поправиш нещата!“

На жената не й останало нищо друго, освен да се срещне със съседа си и да му се извини искрено.

Friday the 3rd. Spiralata.net 2002-2019