Историите, които ме научиха да живея

За маймуните, бананите и нещата, които влачим с нас

Печат

За маймуните, бананите и нещата, които влачим с нас

В миналото била използвана много интересна система за улавяне на маймуни в джунглите на Африка. Целта е била да се хване маймуната жива и без наранявания, за да може да се транспортира в някой зоопарк в Америка.

По един изключително хуманен начин, ловците използвали много тежки бутилки (или буркани може би) с дълги и тесни отвори, в които поставяли ароматни плодове. Този тип капани те оставяли насред джунглата и на следващия ден се връщали, за да открият по една маймуна хваната във всеки от тях.

Вероятно се чудите как го постигали? Маймуните, привлечени от аромата, отивали и разучавали бутилката и плода вътре в нея. След като се уверявали, че няма никаква опасност, те пъхали ръцете си вътре и хващали плода. Но точно в това се кореняла хитростта на капана. Те не можели да извадят ръцете си, докато държат с тях плода – гърлото на бутилката било прекалено тясно. Обаче не им хрумвало да оставят плода и да се освободят. Тъй като бутилките били много тежки, те не можели да ги носят и така оставали хванати в капана.

Може би се смеете и си казвате, че маймуните не са много разумни, но колко често, всички ние стискаме проблемите си толкова упорито, както маймуните плодовете в бутилките? И така, образно разнасяме бутилките заедно с нас, съжалявайки се и молейки за съчувствие от другите, дори и от Бог!

Saturday the 28th. Spiralata.net 2002-2019