Историите, които ме научиха да живея

Японска легенда за червената нишка на съдбата

Печат

Японска легенда за червената нишка на съдбата

Затворете очи и осъзнайте, че по цялото ви тяло тече кръв, която протичайки по безкрайните вени, артерии и капиляри на организма ви, стига до всяка клетка и ви дарява живот. И измежду безкрайните кръвоносни пътища във вашето тяло има един особен – от сърцето до кутрето. Те са свързани благодарение на лактевата артерия. Кутрето е истински „представител“ на сърцето, именно затова в много култури този пръст се използва за помирение и обещание за подобни действия.

Така че според японската легенда тази връзка – между сърцето и най-малкото пръстче – не завършва в кутрето. От кутрто „изтича“невидима червена нишка, която окончателно и здраво ни свързва с нишките на другите хора, т.е. с техните сърца.

Тези, които са свързани с такива нишки, са свързани от самата съдба. Предопределено им е да се срещнат и в пълния смисъл на думата да си влияят един на друг, извън времето, пространството и събитията, които сега ги разделят. През живота тази нишка може да се разтяга или да се обърква, да затруднява срещата или да отдалечава един от друг свързаните хора, но тя никога няма да се скъса.

Тази концепция за живота и отношенията породила цялостна философия, която утвърждава, че нашата жизнена сила се разпространява извън рамките на нашето тяло и ни обединява с Вселената и нейните енергии. Червената нишка е начин да разберем човека като част от цялото, като част от огромната Вселена.

Ние понякога съзнателно се замисляме, че едни или други хора не случайно присъстват в живота ни. И самите ние не случайно се появяваме в живота на другите.

Нашата нишка определя съдбата ни, този наш предначертан маршрут, който ни води към тези, на които сме най-много нужни и които са ни необходими на нас, макар самите ние да не осъзнаваме това по време на целия си живот. Японците от древни времена вярват: нищо не е случайно в този наш нелек живот.

Източник: http://www.nazhmi.ru/yaponskaya-legenda-pro-krasnuyu-nit-sudbi/

 

Превод Таня Темелкова

Monday the 6th. Spiralata.net 2002-2019