Интервюта и речи

Да мислиш за слънцето

Печат

 

 

 

 

Конференция на Учителя

 

ОМРААМ МИКАЕЛ АЙВАНХОВ

 

на скалата на Бонфен - лятото на 1983 г.

 

 

 

 

 

ДА МИСЛИШ ЗА СЛЪНЦЕТО

 

"Слънчевите присадки"

 

 

 

Мнозина от вас чувстват, че е много трудно да се мисли за Слънцето като за едно същество. Това е нормално. В началото Слънцето е като нещо непознато, мълчаливо, далечно. Гледате го, но не чувствате нищо, то не е част от вас, или по-добре казано, вие  не сте част от него. Но ако постоянствате и продължавате да го съзерцавате въпреки разстоянието, ще дойде един момент, в който ще го почувствате толкова живо и толкова близо, че никога повече няма да можете да се разделите с него.

 

Слънцето е ключът към най-големите откровения, но преди да ви изпълни със своята Светлина, Интелигентност и Жизненост, трябва да преминете в началото по един труден път, през един период на суша, като че ли преминавате през пустиня... Бъдете търпеливи и продължавайте! Ако можете да почувствате Слънцето, вибриращо вътре във вас, дори да е само веднъж, то ще компенсира всичките ваши усилия.

 

Днес бих искал да ви дам други аспекти на Слънцето, за да можете да ги използвате във вашата Духовна работа.

 

Писано е в книгата Откровение: "И аз видях едно Ново Небе и една Нова Земя, а първото Небе и първата Земя бяха преминали".

 

На окултен език Новото Небе означава новите идеи, новото разбиране и новото схващане, една нова философия. Новата Земя означава новите дейности, новото поведение, новите начини на мислене и живеене.

 

Но това Ново Небе, което Бог прави, ново ли е в действителност? Не, било е там от началото на времето. Ново е само за хората, които не са били способни да го видят и ще бъде ново, защото един ден изведнъж ще го открият... едно Ново Небе и една Нова Земя. Едно Ново Небе и една Нова Земя означават, че хората ще се издигнат и ще открият едно място, което винаги е съществувало, но което никога не са видели. Като Слънцето, което винаги е било там, но никога не е било разбрано. Ако Слънцето не те прави щастлив, ако не ти харесва да го съзерцаваш, ако не полагаш усилия да станеш като него, това означава, че все още не си го открил и че все още се  намираш в старото небе - червясало и мухлясало.

 

Новата Земя ще бъде една нова система на поведение и действие, на хранене, на дишане, на наблюдение... Тя е вече на път, но всичко трябва да започне с едно Ново Небе, така да се каже, със Слънцето. Слънцето ще ни направи да открием Новото Небе, което винаги е било там, невидимо за нас, Небето, където живеят Просветените, Великите Учители, Пророците, Ангелите, Архангелите, Божествата. Небето, което Исус наричаше "Домът на Отца ми".

 

Може ли един човек да живее на това Небе? Естествено, днес, всеки ден, всеки един от вас може да бъде част от него. Хранейки се с нови мисли и чувства, вие вече сте в едно Ново Небе. Щом един път промените вашите желания и нужди, промените посоката и имате друг идеал, вие вече живеeте в едно Ново Небе.

 

Методите, които научавате тука, всичко, което се отнася до храненето, дишането, действията и Словото, е Новата Земя.

 

Новата Земя ни задължава да приемем ново поведение по отношение на Цялото Творение. Вече докоснах тази тема не много отдавна във Виделина, когато ви попитах: Искате ли да ви покажа, каква е Новата Земя? Когато отивам от моята вила към залата за четене, никога не забравям да гледам Слънцето и да му говоря. Гледам планините, езерото, горите, блестящия сняг и им говоря на всичките Светли Същества в Природата, поздравявам ги и им казвам, колко са хубави! Този начин на поведение не е много разпространен между хората. За тях тези същества са бездушни, без живот, природата е нещо празно, защо да я поздравяват? Тези хора не живеят в Новата Земя и през ум не им минава да направят някакъв приятелски жест към Цялото Творение... ако знаеха, какво биха освободили такива жестове, какво биха задействали! Ако познавахте Цялото Творение като Едно Живо и Съзнателно Същество и я поздравявахте, Новата Земя щеше да ви вземе в своите обятия и би ви защитавала. Да, ама защо да правите такива жестове, които изискват да промените вашият начин на мислене, за да живеете на Новото Небе.

 

Нашата планета Земя също се трансформира, нейното етерно тяло вече непрекъснато се променя. Постоянно в контакт със Слънцето и със звездите, тя непрекъснато получава от тях нови елементи и един ден, след дълга и продължителна работа, ще стане прозрачна, лъчезарна и кристална като Слънцето. Сега тя е като зелен, горчив плод, но Слънцето продължава да я затопля и ще  я превърне в един чудесен плод какъвто е Слънцето, което е неин баща. Децата стават подобни на своите родители. Когато дойде този момент, хората вече няма да живеят на Земята, но на други планети. Земята ще бъде оставена на животните, които ще бъдат обучени и ще им се покаже, как да живеят. Да, животните ще растат в красота, интелигентност и включително ще свирят на пиано, ще пишат книги и ще дават конференции.

 

Идва една нова Светлина и всичко ще бъде живо, ясно, светло, хармонично. В Новата Земя няма да има борби, нито войни, нито революции. Ще има само хармония и единство между хората. Цялата Земя ще бъде Едно Семейство и Мирът ще царува. Но преди това да дойде, човечеството трябва да премине през ужасни събития. Изправени сме лице в лице с всякакъв вид катастрофи, времето се приближава. След това ще се върне спокойствието и онези, които са оцелели, ще знаят, че каквото казвам, е Истина.

 

Когато Исус каза, че Слънцето ще потъмнее, Луната ще престане да свети и звездите ще паднат от Небето, не трябва да тълкуваме тези думи буквално. Един път, щом Новото Небе и Новата Земя дойдат тук, хората, които са заемали незаслужено високи постове, ще паднат. Ще им се каже: Вън от тук, махайте се! Вие сте червясали! Тези ще бъдат падналите звезди. Потъмняването на Слънцето се отнася за днешната философия, предполагаемата философия на просветлението, която няма да бъде в състояние да разреши проблемите, които живота ще представи. Колкото до Луната, която символизира религиозните вярвания - те също ще се окажат недостатъчни, защото са твърде мъгляви и неясни.

 

Тези са предсказанията, които Исус направи и те нямат нищо общо със Слънцето, Луната и звездите, които са на Небето.

 

Минаха 2000 години и все още християните, които очакват идването на Исус, възседнал облаците, се питат: Защо се бави толкова? Толкова са заети да чакат, че все още не са намерили начин да работят. Когато дойде денят, ще правят процесии с музикални банди и всички ще пеят: Господ дойде, събудете се и ще трябва да се види количеството пуйки, пилета и агнета, които ще се убият, за да отпразнуват идването на Господа. Този е начина, по който християните разбират нещата. Само трябва да видите, какво се случва на Коледа, на Нова Година, на Пасха, количеството животни, на които режат гърлата, за да си напълнят стомаха по време на християнските празници.

 

Аз не чакам. Аз знам, че Господ вече е дошъл. Да, дошъл е, идва и ще дойде. Вече е дошъл за Просветените, идва за учениците и ще дойде, Небето знае кога, за онези, които все още не разбират.

 

Няколко думи сега за слънчевата присадка. Всеки иска да експериментира - пробването, пипането, слушането и гледането на всякакви неща по света, се е превърнало в навик. Всяко удоволствие, всяка страст, всяка екстравагантност и всяка лудост трябва да бъдат експериментирани и след като  веднъж хората привикнат с това, се образува навика и те вече не могат да се освободят от него. Въпреки това има една наука, която трябва да познаете и която не само ще изкупи вашите грешки и низки склонности, но и ще ви покаже, как да ги превърнете в нещо полезно чрез науката за присаждането.

 

Как да го направите? Предположете, че обичате по един много чувствен начин една дива сила, която не можете да контролирате. Направете една присадка, но за това трябва да намерите клон от друг вид Любов, една Любов, която да бъде благородна, фина, чиста и тогава направете присадката. Силната Мъдрост на вашата Висша Природа ще циркулира посредством клоните, и новите връзки и впечатления във вашия мозък ще произведат най-великолепния плод, една чудесна любов, която ще ви изпълни с възторг.

 

Ако сте суетни, вместо да искате да  изглеждате велик пред тълпа от идиоти и ненормални, работете за Славата, но за Славата на Небето - нетленна, постоянна и Божествена.

 

Имате лош темперамент? Можете да вземете тази брутална сила, която експлоадира като гръмотевица и да я трансформирате. Правейки една присадка, тази сила може да бъде превърната в по-висша, правейки ви неуморни във вашата борба срещу всичко низше. Ще се превърнете във воини на Христос, един непобедим слуга на Бог. Вместо да разрушавате, вашата марсианска сила ще ви направи конструктивни.

 

Има един велик разпределител на присадки, само един, който надхвърля всичко въображаемо в интелигенцията, любовта, мощта, щедростта, безсмъртието - Слънцето. Искайте му присадки. Следващият път, когато отивате на Скалата или пък на изгрева на Слънцето там, където живеете, кажете му: „Мило Слънце, аз съм наистина глупав, нищо не разбирам, пелтек, допускам грешки... Ти, което си толкова сияйно, което просветляваш цялата Земя, няма ли да ми дадеш някои присадки от твоята интелигентност.” То ще ви даде даром, обещавам ви го, и ще можете да ги присадите във вашия мозък. Включително ще ви изпрати един експерт, ако не знаете как да го направите вие сами. После можете да молите, да молите, да молите за каквото поискате  - Любов, здраве, жизненост или каквото желаете. Слънцето ги има всичките и вие можете да му поискате присадката, която желаете, но не всички наведнъж, а всеки път искайте само по една иначе, когато сте заети с отглеждането на една, другите ще бъдат пренебрегнати и ще умрат.

 

Вече знам, че някои се питат, дали говоря сериозно. Да, всичко това съм аз го проверил през годините. Все още не съм ви казал всичко върху тези теми, но каквото ми е оставило самото Слънце, ще ви го кажа. Слънцето ми е показало всичко, което знам. Може да ви изненада, че Слънцето прави откровения, но е Истина.

 

Трябва да разберете, че  само лъчите на Слънцето могат да заместят онова, което е изхабено или нечисто, или пък тъмно във вас и трябва да се научите да ги възприемате. Ако вашето сърце е отворено за тях, те ще работят и ще заместят личността, старият глад и ще бъдете регенерирани и обновени. Вашите мисли, чувства и действия ще бъдат различни. Само Слънчевите Лъчи са способни да направят това.

 

За нещастие хората мислят, че имат чудесни опитности, когато ядат, пият, пушат и се прегръщат с който и да е, и не чувстват нищо, когато са пред Слънцето. Това се случва, защото са прекалено ниско, намират се под влиянието на низшите неща, които действат в тях, и тогава Лъчите на Слънцето не им правят никакво впечатление. Но щом като един път ученикът е напреднал и еволюирал малко, той става по-възприемчив за Слънцето и тогава има невероятни откровения, екстаз и наистина Небесни усещания, но трябва да се подготвите предварително с месеци, за да почувствате Лъчите на Слънцето, вършещи тази работа по регенерирането на вашите души и сърца.

 

Изучавал съм тези Лъчи и мисля за тях като за вагони, пълни с гориво, но хората спят, остават да минат вагоните и после казват, че са гладни и че никой не им помага. Въпреки това всичко, от което се нуждаят е в тези Лъчи. Ако знаеха, кой ги изпраща... Слънцето се обитава от Същества по-Висши от нас. Един ден ги чух да казват: „Тези малките на Скалата сега не са нещо голямо, но по-късно ще станат божества.” Да, те имат доверие, вяра и една изключителна Любов и са единствените, които са убедени, че ще се превърнем в Божества. Тук на Земята никой не го вярва, но те го вярват. Също така ги чух да казват: "Приятно е да ги видиш на Скалата. Ясно е, че са малко заспали, не могат да ни видят как им се усмихваме, не знаят, че им изпращаме тези дарове, потопени са в техните стари спомени, напомняния за това, как са яли, воювали, целували в миналото. Какво можем да направим, за да привлечем тяхното внимание? Но все още има надежда. За сега  не са чудо, но когато пораснат, ще станат божества". И тази надежда ги прави щастливи. Те са единствените, които вярват в нас, единствените, които знаят, че един ден ще ги разберем и ще направим размяна с тях, че ще станем чеда на Бога и това ще бъде Славата на Цялото Творение.

 

Това е, което исках да знаете, но трябва да бъдете подготвени. Колко пъти съм ви казвал, че за да идете на изгрева на Слънцето, трябва да си легнете рано предишната вечер с тази идея в ума, че на следващия ден ще видите Самия Господ на Слънцето, но никой не се подготвя, отиват механично и годините минават и никой не разбира нищо, нито пък прави някакво откритие и при все това са гледали Слънцето. Ако бяхте съзерцавали истински Слънцето, отдавна бихте открили значението на Живота.

 

 

 

Край на конференцията

 

omraam.jpg

 

Център ОМРААМ

 

Institut Solve et Coagula

 

Реус

 

 

 

Превод от испански на български: Димитър Христов Димитров

 

 

 

 

 

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019