Интервюта и речи

Из речта на Чарли Чаплин на неговия 70-годишен юбилей

Печат

Из речта на Чарли Чаплин на неговия 70-годишен юбилей

 

4arli.jpgКогато обикнах себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупреждаващи сигнали, че живея срещу своята собствена истина.

 

Днес вече знам, че това се нарича: “Да бъдеш самия себе си”.

 

Когато обикнах себе си, разбрах, колко много може да бъде обиден някой, ако го заставят да изпълнява собствените ми желания, когато още не е настъпило времето, и човека още не е готов, и този човек - съм аз самия.

 

Днес наричам това: “Самоуважение”.

 

Когато обикнах себе си, престанах да си пожелавам друг живот, и изведнъж видях, че живота, който живея сега, ми предоставя всички възможности за растеж.

 

Днес наричам това: “Зрялост”.

 

Когато обикнах себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства се намирам на правилното място в правилното време, и всичко става изключително в точния момент.

 

Мога винаги да съм спокоен. Сега наричам това: “Увереност в себе си”.

 

Когато обикнах себе си, престанах да крада от собственото си време и да мечтая за големи бъдещи проекти. Днес правя само това, което ми носи радост и ме прави щастлив, което обичам и което кара сърцето ми да се усмихва. Правя това така, както искам и в своя собствен ритъм.

 

Днес наричам това: “Простота”.

 

Когато обикнах себе си, аз се освободих от всичко вредно за здравето ми – храна, хора, вещи, ситуации; всичко, което ме води надолу и ме отклонява от моя собствен път.

 

Днес наричам това: “Любов към самия себе си”.

 

Когато обикнах себе си, престанах винаги да съм правия. И именно тогава започнах все по-малко и по-малко да греша.

 

Днес разбрах, че това е: “Скромност”.

 

Когато обикнах себе си, престанах да живея с миналото и да се тревожа за бъдещето.

 

Днес живея само в сегашния момент и наричам това: “Удовлетворение”.

 

Когато обикнах себе си, осъзнах, че ума ми може да ми пречи и от него мога да се разболея. Но когато го свързах със сърцето си, той веднага стана моят ценен съюзник.

 

Днес наричам тази връзка: “Мъдрост на сърцето”.

 

Ние не трябва повече да се страхуваме от спорове, от конфронтации, от проблеми със самите нас и с другите хора. Даже звезди се сблъскват и от техния сблъсък се раждат нови светове.

Днес знам, че това е: “Живота”.

 

Превод Руми Янкова

 

 

 

 

Sunday the 31st. Spiralata.net 2002-2019