Интервюта и речи

С Елица и Стоян – към други светове

Печат

 

 

 

 

С Елица и Стоян – към други светове

 

Интервю за сп. „Ентусиаст”

 

 

 

Разкажете ни как започнахте пътя си на артисти - какво ви вдъхнови и поведе в началото?

 

Елица: Моята майка е певица и всички жени в рода ми пеят, при мен пеенето е приемственост. Първите ми спомени с ударни­те инструменти са от 5 годишна възраст. Живеех в Африка с ро­дителите ми, баща ми ми даваше кутии от сухо мляко върху които ритмизирах. По-късно завърших 2 музикални училища - във Варна с ударни инструменти, в Котел с пеене, а след това и висше обра­зование в София с ударни.

 

Стоян: Баща ми е акордеонист. Когато бях на 3 годинки той ми донесе първия тъпан, на който започнах да си измислям свои ритми. Любовта ми към ритъма много бързо ме изстреля сред барабанистите и още на 6 год. въз­раст вече свирех рок енд рол с гру­па. Завърших музикално учили­ще и академия с ударни. Още на 13 год. възраст започнах моите експерименти с барабани и до момента имам богата колекция от изобретения и нови инстру­менти, които сам съм създал - барабани със уникален звук, визия и сложни механизми. Това е и хобито ми - да изобре­тявам нови инструменти и нови техники на музициране.

 

Как се срещнахте и събрахте в един творчески екип? И какво ви доведе насетне до попрището на настоящата ви изява?

 

Стоян: Запознахме се в Канада преди 7 години. Любовта и музи­ката ни събра. Имахме съвместна музикална изява в Торонто. Ели­ца пееше в "Космически гласове", а аз имах концерт с други музи­канти.

 

Елица: Първоначално започнахме да си свирим и записвахме само за нас, но след първия ни концерт веднага ни попитаха за албум и за следващи проекти. Със Стоян сме изнесли стотици концерти - многобройни концерти в чужбина, а след Евровизия много често концертираме и в България. Българският автентичен фолклор има мистичен уникален заряд. Почитаме корените си и съблюдаваме за красивото вплитане на етно мотивите със съвременната електронна музика.

 

Залагате на традиционно бъл­гарското в музиката си - имате ли амбицията да изразите, да покажете духа на България пред света? !

 

Елица: Това се случва при всеки наш концерт. Разкриваме мисти­ката и мистериите на българските автентични песни и ритми на пуб­ликата, която тотално се потапя във приказката, която й разказва­ме. Приказка, разказана с ритъм и глас. Приказка, която идва от древните български ритуали и до­стига до бъдещите звуци. Това за мен е като една музикална археология на музикалните пластове.

 

Стоян: Хареса   ми  изказването на журналист от Ройтерс, който след  родопската   песен  на Елица сподели с нас: "Тази музика е космическа, звучи като портал към други светове!" Тогава аз му говорих: "Да много добре звучи. Това е нашата визитка: Музиката Елица и Стоян - портал към други светове!"

 

Защо се казва "Вода" песента, с която пробихте в "Евровизия"? Какво е за вас водата - като сим­вол, като асоциации?

 

Стоян: Сложихме това заглавие, защото водата е символ на живот. Нищо не може да съществува без вода. Искахме песента да е вечна като водата.

 

Елица: Когато записвах песента, си представях, че всеки, който я чуе, ще има жажда да я слуша отново и отново. И че ще действа пречист­ващо като чист планински извор. Аз съм любителка на крайностите и затова ми харесва и контрастът при водата - както може да е тиха и спокойна, така може да е стихий­но бушуваща като водопад. Това са състояния на духа, които всеки от нас носи в себе си, затова и на­шата "Вода" достигна до милиони сърца навсякъде по света.

 

Промени ли се нещо за вас и какво се промени след изключително успешното ви представяне в Евровизия"?

 

Елица: И психически, и физичес­ки се чувстваме стократно по-сил­ни и стихийни. Природата е с нас и ние сме с нея. Можем да поставим рекорд за най-много осъществени концерти в рамките на година-две. Програмата ни е пълна - турнета в Япония, Корея, Швеция, Африка, Америка...

 

Работите ли по нови идеи?

 

Елица: Заснехме клип към втората стихия "Земя". Режисьор на виде­ото е Валери Милев. Следват сти­хиите "Огън", "Вятър", и "Етер".

 

Вашите изпълнения имат из­ключителна сила и въздействие - откъде черпите своята енергия, вдъхновението си?

 

Елица и Стоян: Любовта, при­родата, приятелите, книга, филм. Самите ни инструменти са силно заредени с положителна енергия и имат силата да лекуват.

 

Извън музиката за какво друго ви е приятно да отделяте от време­то си? Какви филми, четива са ви интересни - любими заглавия, автори?

 

Елица и Стоян: И двамата сме го­леми киномани! Харесваме книги и филми с фентъзи тематика. Филми за свръх-герои, филми с вълшебства, приключенски, с бойни изкуства, със сайбър стилистика и космическа тематика.

 

 

Източник:  http://magazine.entmedia.net/index.html

 

 

 

 

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019