Екологично съзнание

Всички могат да се спасят само ако всеки спаси себе си

Печат

Всички могат да се спасят само ако всеки спаси себе си

Андрей Тарковски

Според шведа Ингмар Бергман, един от най-значимите майстори в киното, руснакът Андрей Тарковски (1932-1986) е най-големият режисьор в света.

В киното обикновено звезди стават актьорите. И съвсем рядко – режисьорите. След режисьорите-звезди на съветското кино, несъмнено е и великият Тарковски.

Човекът е съставен от противоположни качества. Историята ясно демонстрира факта, че винаги се движим във възможно най-лошата посока. Човекът или не е способен да дирижира историята, или е способен, но само като я превежда през най-ужасната и погрешна пътека.

Няма нито едно доказателство за противното. Хората са неспособни да управляват другите. Те могат само да рушат. И материализмът – гол и циничен, ще завърши разрухата.

Въпреки факта, че Бог живее във всяка душа, че всяка душа има капацитет да натрупва това, което е вечно и добро, хората като маса не могат да правят нищо друго освен да рушат. Защото те са се събрали заедно не в името на идеал, а единствено в името на материална идея.

Човечеството бърза да спаси тялото (може би заради този естествен и несъзнателен жест, който служи за началото на това, което наричаме прогрес) но не си и замисля да спаси душата. Църквата (а не религията) не успява да го направи.

През цялата история на цивилизацията, духовната страна на човека се отделя все повече и повече от животинската, материалната страна и сега, в безкрайния простор от тъмнина, едва различаваме, като светлината на отминаващ влак, другата половина на съществото си, докато се отдалечава необратимо и завинаги.

Духът и плътта, чувството и разума никога не могат да се слеят обратно. Твърде късно е. В сегашния момент сме осакатени от страшната болест на духовна недостатъчност, а заболяването е смъртоносно.

Човечеството е направило всичко възможно да се унищожи, започвайки със собственото си морално унищожение – физичната смърт е само следствие.

Всички могат да се спасят само ако всеки спаси себе си.

редактор: Елена Чергиланова

https://chetilishte.com

Sunday the 31st. Spiralata.net 2002-2019