Дневник на писателя - Васил Пекунов

09. Едно

Печат
Едно

 

Чаках маршрутка, за да отида в издателството и окончателно да приключа дългата работа над най-важното засега творческо дело в живота си. Внезапно вниманието ми бе привлечено от забързан мъж на отсрещния тротоар. Беше от онази странна група хора, чиято възраст не е възможно да определиш. Можеше да бъде и на 40, и дори на 70 години. Прегърбен, смачкан, някак премазан. Побеляла коса, ситна крачка, предпазлива, дори боязлива  по някакъв особен начин. А сякаш уж бързаше. Сакце, евтина риза, панталон поне 10 сантиметра над глезените, така че белите му чорапи се виждаха почти догоре. Леки обувки в края на октомври.

И ето какво чудо ми се случи, каква благодат ме споходи. Първото, което се появи в главата ми и което най-вероятно винаги се е появявало при вида на такива хора, без да го осъзнавам, ала този път с ужас го осъзнах – че аз съм си добре, а и съм стойностен, а той е зле и е маловажен – тази срамна, позорна, недооблечена в думи първоначална мисъл, този по-скоро мимолетен недостойно-греховен импулс веднага изчезна, и бе заменен от ясно светло усещане, а миг по-после и от ясно формулираната мисъл, че аз и този човек сме равни не само пред Бога, но и в Бога, тоест изобщо сме равни, че между нас няма прегради, че той и аз сме едно като равностойни части от Бога. И както не е важно, че мозъчната клетка работи едно, пък клетката от храносмилателния тракт – друго, а е важно, че са клетки от един общ цялостен организъм, така и при нас хората е съществено, че сме клетки от едно висше съзнание, от едно висше създание – от Бога. И в този смисъл сме абсолютно равни.

И не само в този смисъл.

За първи път в живота си почувствах тази простичка и всеизвестна истина с цялото си същество. Най-после доживях и да почувствам тази простичка истина, която отдавна добре осъзнавам и в която отдавна дълбоко вярвам. Почувствах я действително с цялото си същество. Чувството бе опияняващо. Освобождаващо. Съзидаващо.

Може би защото е божествено.

Tuesday the 26th. Spiralata.net 2002-2019