10 тайни на любовта

12. Десет тайни на любовта - Девета тайна

Печат

Девета тайна

СИЛАТА НА СТРАСТТА

 

На следващия ден младият човек седял в кабинета на деветия от списъка. Той се казвал Питър Серджънт. Мистър Серджънт бил ръководител на крупна рекламна агенция, имал голям ъглов кабинет на последния етаж с панорамен изглед към югоизточната част на града.

-   За тайните на Истинската Любов аз чух за пръв път преди десет години – казал мистър Серджънт. – помня това сякаш беше вчера. Аз се задържах в офиса след работа, беше около осем вечерта. Разчиствах всичко от бюрото и мислех как да кажа на жена си, че искам да се разведа с нея. Мислех за това вече няколко седмици. Някога ние бяхме безумно влюбени един в друг. Не знам как и къде, но всичко това започна да се руши. Имаше ли някакъв конкретен момент, когато спряхме да се обичаме – миг, час, или даже ден? Не мога да си спомня нищо конкретно. Само знаех, че загубихме всичко, което имахме и изоставихме опитите да направим нещо с това. В нашия брак вече нямаше любов, ние просто се преструвахме. Даже през почивните дни рядко прекарвахме времето си заедно. И тази вечер аз бях решил да сложа край на този фарс. Единственото решение беше развод.

Внезапно вратата на кабинета се отвори и влезе чистачът, старият китаец, подсвирквайки си Петата симфония на Бетовен.

Младият човек се усмихна.

-   Аз го попитах, защо е толкова щастлив и той отговори: „Как да не бъда щастлив, когато съм влюбен“.

„Влюбен? – казах аз. – Нима това при вас не е вече в миналото?“

„Благодарение на любовта – отговори той – аз чувствам себе си млад и жив“.

„Това, навярно, е великолепно чувство“ – казах аз. „Да – усмихна се той.  – Но аз съм сигурен, че човек като вас, знае какво е да си влюбен“. „Честно казано, това беше доста отдавна“ – отговорих аз. „Вие говорите като един мой познат – каза той. – Мой приятел, който има проблеми в семейните отношения. Той иска да напусне жена си“.

Аз почувствах буца в гърлото и гърдите ми се напрегнаха, а старецът продължаваше: „Някога те много се обичаха, но с годините се отчуждиха. И знаете ли защо?“ аз поклатих глава. „Защото са забравили тайните на Истинската Любов!“

Тогава аз за пръв път чух за тях. Той обясни, че това са десет вечни принципа, с помощта на които може да се създадат истински любовни отношения... в изобилие.

Аз се отнесох към това много скептично. Каквито и да бяха тези тайни, аз не можех да повярвам, че ще ми помогнат да променя отношенията си с жена ми. На мен ми се струваше, че с нашия брак отдавна е свършено, но слушах стария китаец отчасти от вежливост, отчасти от любопитство, и ми се наложи да си призная, че много от казаното беше разумно. Преди да си отиде старецът ми даде лист хартия със списък от десет имена и телефонни номера и ми каза, че, ако искам да узная повече за силата на тайните на любовта, трябва да се срещна с тези хора.

Аз натъпках листа в джоба си и си събрах вещите, за да се прибера вкъщи, когато вратата на кабинета отново се отвори и влезе чистачката. Аз й казах, че колегата й вече е почистил стаята, и тогава тя ми каза нещо, от което ме побиха тръпки – тя каза, че няма никакъв колега. Тя е единствената чистачка в тези кабинети.

Аз веднага позвъних на фирмата за битови услуги и те ми отговориха, че в списъка им няма такъв човек. Това беше пълна загадка. Аз отдавна не бях имал в живота си такива вълнуващи събития. Бях толкова заинтригуван, че имах нужда веднага да разкажа на някого за случилото се. Позвъних на жена си, макар и рядко да го правех. Отначало тя помисли, че се е случила някаква неприятност, но когато й разказах за случилото се, тя беше почти толкова заинтригувана, колкото и аз. Аз си тръгнах за вкъщи, и това беше първата вечер от няколко месеца, когато седяхме с жена  ми заедно на вечеря и истински разговаряхме. Ние сякаш заедно попаднахме в приключение, стараейки си да разберем кой е този стар китаец и каква е същността на тайните на Истинската Любов.

През следващите няколко седмици ние с жена ми се срещахме с хората от списъка на стареца и бяхме буквално възхитени от това какво влияние оказаха върху живота ни тези тайни. Аз никога не бих повярвал, че толкова простички неща могат да бъдат толкова важни в живота. Започнаха да се случват най-различни неща: не само се подобриха нашите отношения и предишната любов се върна в семейството ни, но се промениха и отношенията с приятелите, роднините и колегите в работата. И веднъж аз се събудих и осъзнах какво се е случило: аз отново се влюбих, и не само в моята жена – аз се влюбих в живота.

-   Тези тайни действително ли така потресаващо ви помогнаха? – попитал младият човек.

-   Да. Всяка от тайните добави ново измерение в живота ми, но тайната, която най-много ми помогна, беше... силата на страстта.

-   Страстта? – възкликнал младият човек, повдигайки поглед от бележника си. – но аз мислех, че любовта и сексуалното влечение са различни неща.

-   Съгласен съм – казак мистър Серджънт.  – но страстта не се ограничава със секса, страст – това е дълбок интерес и ентусиазъм. Когато страстно обичате някого или даже нещо – вие искрено се грижите за него, постоянно сте заинтересувани за неговото благополучие. Ето защо, когато губим страст към нещо, ние губим чувството на любов. Нали ако изгубиш интерес и ентусиазъм по отношение на някого, е трудно да обичаш този човек.

-   Да, действително е трудно – казал младият човек.

-   За истинските любовни отношения е нужна страст – обяснил мистър Серджънт. – ето защо повечето взаимоотношения започват толкова добре. В началото обикновено двама се обичат страстно. И двамата обикновено се отнасят един към друг с вълнение, радост и ентусиазъм. Проблемът е в това, че сексуалната страст не е продължителна. Става скучно и безинтересно.

Страстта – това е онази магична искра, която възпламенява любовта и я подхранва; ако изгубиш искрата, отношенията бавно умират. Не веднага, но след известно време това непременно се случва. Отношенията започват с любов и всичко върви вълшебно, а един ден се събуждаш, а страстта си отишла – и вече не обичаш.

Именно това се е случило с мен и жена ми – цялата страст, вълшебството и романтиката бяха изчезнали.

-   Но когато те са изчезнали, какво може да се направи, за да се върнат? – попитал младият човек.

-   Да се създадат отново – казал мистър Серджънт.

-   Как може да се създаде страст? – попитал младият човек. – аз мислех, че тя прилича на химически процес в тялото на човека. Или я има, или я няма.

-   Страстта – това е просто непреодолима радост или ентусиазъм, които насочват интереса към нещо конкретно – обяснил мистър Серджънт. – Тя може да бъде стимулирана от химическите процеси в тялото или силното сексуално влечение, но физическата страст обикновено не е продължителна и не може да бъде основа за дълготрайни любовни отношения. Много по-силна страст произтича от мислите и чувствата, а не от химическите процеси в тялото. Когато се отнасяме към някого с интерес, вълнение и ентусиазъм, ние изпитваме към него страст. В отношенията между хората това означава винаги да се обръща внимание на онези качества и особености у другия човек, които интригуват и радват.

-   Всичко това е красиво и звучи добре – казал младият човек, - но понякога просто стигаш дотам, че в другия човек повече нищо не те интересува, и още по-зле – не те радва.

-   Тогава е нужно да намериш в него това, което действително интересува и радва. Иначе отношенията ще бъдат лишени от страст, и, когато това се случи, едва ли някой от двамата ще бъде щастлив във взаимоотношенията.

-   Знаете ли – размишлявал на глас младият човек, - мисля, че сте прав. Повечето от моите взаимоотношения приключваха, без да успеят да започнат, защото ми ставаше скучно и аз губех интерес към другия човек. Отначало всичко беше свежо, ново и вълнуващо, но когато се опознавахме по-добре, отношенията ставаха изтощителнии скучни. Но как може да се предотврати това? Какво на практика може да се направи, за да не се позволи на страстта да угасне?

-   Има няколко начина да се поддържа страстта в отношенията между хората – обяснил мистър Серджънт. – Първо – може да се създаде страст в отношенията, пресъздавайки случаи от миналото, когато сте я чувствали. Например, може да се върнете с жена си в онзи хотел, където сте били през медения месец, или да отидетев ресторанта, в който е била първата ви среща.

Можете да прибавите към това спонтанност в отношенията си. Правете понякога изненади на партньора си, предизвиквайте у него смях и усмивка, и ще се случи нещо удивително... партньорът ви ще отговори непременно с взаимност и ще се постарае да предизвика усмивка на лицето ви. И много скоро отношенията ви ще се изпълнят с приятни изненади. Например, ние с жена ми правим всичко възможно, за да имаме поне веднъж в месеца среща. Единия месец аз избирам какво ще правим, а жена ми научава след това къде ще ходим, а на следващия месец жена ми прави избор и аз имам изненада в съответната вечер. Ние си обещахме, че каквото и да се случи, ние винаги ще имаме своите срещи-сюрпризи всеки месец.

Когато аз за пръв път разбрах за силата на страстта, започнах съзнателно да правя това, което е приятно на жена ми; купувах й малки подаръци-изненада, прекарвах повече време с нея у дома и се интересувах от живота й.

-   Тоест, вие дотогава не сте се интересували от живота й? – попитал младият човек.

-   Разбира се, отначало се интересувах, но после всичко се превърна в навик. Всеки ден беше един и същ и навярно годините на монотонност убиха цялата страст, която изпитвахме един към друг. Аз толкова се потопих в работата, че не обръщах особено внимание на живота на жена си. Никога не си правех труда да попитам как е минал денят й, какво е правила и къде е ходила, но щом започнах да проявявам интерес към живота й, нещо се случи... тя започна повече да се интересува от мен и от моя живот. И от този момент нататък всичко започна да нараства като снежна топка.

На всеки от нас са нужни неща и хора, които можем страстно да обичаме, за да бъдем щастливи.

Можем страстно да обичаме своята работа, своите убеждения и начини на почивка, но най-силно от всичко трябва страстно да обичаме онези хора, които са важни за нас. Същността на любовта и щастието е една: трябва просто всеки ден да се живее със страст.

В този ден младият човек прочел вечерта записките си, които направил на срещата с мистър Сърджънт:

Деветата тайна на Истинската Любов е силата на страстта.

Страстта възпламенява любовта и не й позволява да угасне. Трайната страст се появява с помощта не само на физическото привличане, но и с дълбока преданост, ентусиазъм, интерес и радостно вълнение.

Страстта може да се сътвори, като се пресъздават отминали ситуации, когато сте изпитвали страст.

Спонтанността и изненадите създават страст.

Същността на любовта и щастието е една: нужно е само всеки ден да се живее със страст.

Превод Петя Стоянова

Sunday the 31st. Spiralata.net 2002-2019