10 тайни на любовта

07. Десет тайни на любовта - Четвърта тайна

Печат

Четвърта тайна

СИЛАТА НА  ДРУЖБАТА

Четвърти в списъка на младия човек беше Уйлям Бъкман. Мистър Бъкман беше независим журналист, чиито статии редовно се появяваха в пресата. На неговото перо принадлежеше също и бестселъра „Приятели и възлюбени”. Той беше висок, слабоват мъж със заострени, ъгловати черти на лицето, но това лице сияеше от радост, когато той приветства младия човек в своя дом.

-   Тайните на Истинската Любов – призна мистър Бъкман – изцяло промениха живота ми. Аз прекарах повече от десет години в търсене на тези единствени особени взаимоотношения, за да намеря онази, с която мога да споделя живота си. И дълго време ми се струваше, че това никога няма да стане. Но година след усвояването на тайните на Истинската Любов аз не само намерих жената на моите мечти, но и съвършено се промениха отношенията ми с приятелите и семейството.

-   По какъв начин се промениха? – попитал младият човек.

-   Разбирате ли, всички мои отношения станаха по-близки и по-здрави.

Младият човек се усъмнил.

-   И тези тайни толкова силно са повлияли на живота ви? – попитал той.

Мистър Бъкман се усмихнал.

-   Съвършено вярно. Аз знам, че това звучи малко фантастично, но, когато вие сам ги пробвате, ще видите, че те действително работят.

Макар че на мен по различен начин да са помогнали тези десет тайни, една се оказа особено важна и, навярно, ми е била нужна повече от другите. Това беше… силата на дружбата.

-   Силата на дружбата? – повторил младият човек.  – Какво точно имате предвид?

-   Разбирате ли, аз обикновено съм смятал,  че същността на любовта е в романтичната връзка между двама, и, не ме разбирайте погрешно, това е така. Но любовта е още много други неща. Нейната същност е в грижата, в това да бъдете заедно, когато си нужен на другия, затова истинската любов е много повече от романтична връзка – тя е още и приятелство.

Младият човек извадил бележника си и започнал да си записва бележки, а мистър Бъкман продължавал.

-   Както и много други хора, аз търсих навсякъде където мога, онази, която бих обикнал. Ходех в кафе за самотници, на вечеринки и нощни клубове, и макар да се срещах и запознавах с много жени, така и не срещнах тази, от която се нуждаех. Помня как една вечер седях в едно кафене в центъра на града, и изведнъж невисок стар китаец се оказа на стола до мен.

Той вдигна чашата и каза: „Привет”, и аз вдигнах своята чаша в отговор. Ние се заприказвахме. Той ме попита дали съм женен. Аз му казах: „Не”. „Защо?” – попита той. Аз му отговорих: „Защото още не съм срещнал нужното ми момиче”. И тогава той каза това, което ме застави силно да се замисля за моята ситуация. Той каза: „Може би я търсиш на неправилните места!”

-   На неправилните места? – повторил младият човек. – Какво е това „неправилни места”?

-   Аз именно така и отговорих – казал мистър Букман.

-   Аз му казах, че съм ходил по кафенетата и нощните клубове, където има много неомъжени жени.

Той ме погледна напълно удивен, и прихна в неудържим смях. Попитах го какво смешно има в това, а той попита: „А ти някога запознавал ли си се с някого в кафене или нощен клуб?”

- „С няколко жени” – отговорих аз, но когато той ме попита, ми се наложи да си призная, че нито едно от тези запознанства не продължи повече от няколко седмици.

-   А нима е лошо да се ходи в кафенета и нощни клубове, за да се срещна с някого там? – попитал младият човек.

-   Съвсем не – казал мистър Бъкман. – Понякога може и да ти провърви, но, както ми каза старият китаец, ако се стремиш към трайни отношения и любов, смътно осветената, изпълнена с цигарен дим и толкова шум стая, че ти се налага да крещиш, за да те чуят, навярно, не е най-доброто място, за да ги намериш.

-   А кое е тогава най-доброто място?  - настоявал младият човек, който често ходел по кафенета и нощни клубове с надежда да се запознае с някое момиче.

-   Разбирате ли, това зависи от вас.

-   Какво искате да кажете?

-   Както ми обясни старият китаец: „Ако искате да намерите истинската любов, трябва първо да немерите истински приятел”. Това е толкова просто, и все пак никога не бях се замислял. Ние често предполагаме, че силното физическо влечение е основното изискване за любовта. Аз не казвам, че то не е важно за създаване на истинско семейство, но, ако искаме истинска любов, която да продължава цял живот, трябва да отбележим какво се намира зад външността на човека.

Истинската любов се корени не във физическото привличане, а в приятелството. Или, както е казал френският писател Екзюпери, да обичаш – това е не да се гледате един друг, а заедно да гледате в една посока. Даже в библията е написано, че двама не могат да пътешестват заедно, ако не са съгласие един с друг. Общите убеждения, цели и интереси, взаимното уважение и възхищение са основата на любовните отношения.

-   Това действително ли е толкова важно? – попитал младият човек, повдигайки поглед от бележника.

-   Можете да не се съмнявате в това. Веднъж група социолози от един американки университет демонстрирали колко е важно приятелството за създаване на истински любовни отношения. Те попитали стотици омъжени двойки, които щастливо живели 50 години заедно, на какво дължат своя успех, и в техните отговори показали общия преобладаващ фактор… приятелството. Всеки от анкетираните казал, че партньорът му е неговият най-добър приятел. Всички тези двойки имали общи убеждения и интереси, общи цели и обща посока в живота. Всичко останало, включително и физическата красота и материалното имущество, били, в крайна сметка, не толкова важни. Любовните отношения за цял живот обединява именно приятелството.

Именно това ме вдъхнови да напиша книгата „Приятели и влюбени”. Много хора до ден днешен допускат грешката, считайки, че любовта възниква от физическото привличане, но външността не е вечна, тя се променя всеки ден.

От друга страна, любов, която възниква от приятелство и уважение, се укрепва всеки ден. Кажете, колко е красива тази жена, която лъже и изневерява, и колко привлекателен е този мъж, който бие своята приятелка?

Така че, вместо да обръщате внимание на физическото привличане в своите взаимоотношения, по-добре търсете партньори, които споделят твоите  възгледи, ценности и цели.

Младият човек кимнал в съгласие. Той инстинктивно знаел, че това е така. След срещата си с доктор Пачиа той си представял своя идеал, и сред качествата, които смятал, че задължително трябва да присъстват в неговата идеална приятелка, било това, че тя трябва да споделя любовта му към разходките и природата.

-   Аз ви разбрах – казал младият човек. – и все пак – трябва да намеря такъв приятел, съгласен ли сте?

-   Съгласен – отговорил мистър Бъкман. – Но за да имаш приятели, трябва просто да бъдеш дружелюбен. За да имаш близки приятели, трябва да се дружелюбен с онези, които споделят твоите интереси и убеждения.

-   Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи – казал младият човек.

-   Защо? Какви увлечения и хобита ви харесват?

-   Ами, аз обичам да ходя на походи през почивните дни, харесвам и уиндсърфинг. Обичам да ходя и на опера.

-   Тогава къде по-скоро ще намерите приятели – в задименото кафене или в туристическия клуб, в група, занимаваща се с уиндсърфинг или в общество любители на опера?

-   Разбирам за какво говорите – отговорил младият човек. – А как е при хората, които нямат интереси и увлечения по нищо?

-   Те трябва да помислят как да си намерят някакви интересни занимания или увлечения. Нещо, което им харесва: няма значение какво е то – спорт, например футбол, тенис, плуване или велосипед, нещо по-светско, например танци, театър или походи, или даже политика. Щом намериш за себе си нещо, което ти е интересно, лесно ще намериш и други хора, които споделят твоите интереси, защото имате нещо общо. Ако вие нямате нищо общо с другия човек, едва ли ще можете да поддържате с него близки отношения.

-   Когато вие го разказвате, звучи толкова просто.

-   Това е просто, но често го изпускаме от вниманието си. Хората са твърде загрижени за това да си намерят партньор – мъж или жена, а ако заедно се опитват да създадат приятелство, те биха открили, че след това се появяват и любовни отношения.

-   Обаче само по себе си това, че дружите с някого, още не означава, че този човек ще ви хареса, и ще се развият отношения между вас – казал младият човек.

-   Не означава, вие сте съвършено прав. Но ако не сте приятели, вашите взаимоотношения едва ли ще продължителни.

-   Но нали има случаи, когато двама души в началото се влюбват един в друг – или, по-скоро, физически са привлечени един от друг – а след това стават приятели – казал младият човек.

-   Да. Разбира се че и това е възможно – признал мистър Бъкман – и често се случва и така. Същността е в това, че приятелството – това е най-важният елемент във всички дълготрайни взаимоотношения, защото това е най-важната част от любовта.

Именно затова един от най-добрите въпроси, които можете да си зададете докато разсъждавате дали ви подхожда даден човек, за да изживеете живота си с него е: „Това ли е моят най-добър приятел?” Ако отговорът е „не”. Трябва много внимателно да помислите, преди да посветите целия си живот на този човек.

Младият човек записал нещо в бележника си и повдигнал поглед.

-   А какво ще кажете за онези, които вече са свързани в семейни отношения? – попитал той. – Навярно за тях е твърде късно да мислят за силата на дружбата.

-   В никакъв случай – отговорил мистър Бъкман. – Много отношения са били спасени със силата на приятелството. Приятелството може да се изгради, нужно е само да се намери нещо общо, общи интереси, това, което можете да правите заедно. Двама души могат отново да станат приятели и да възстановят отношенията си, защото  когато расте дружбата, неизбежно израства и чувството на любов.  

-   Последен въпрос – казал младият човек, вече приготвяйки се да си тръгне. – Вие срещнали ли сте момичето на своите мечти?

Доктор Бъкман се усмихнал.

-   Разбира се – казал той. – И се ожених за нея. Аз срещнах Рейчъл в туристическия клуб. В началото не ме привличаше физически и аз, навярно нея не особено, но когато се опознахме взаимно, нещо започна да се променя. На нас ни беше толкова хубаво да бъдем заедно; тя беше първата жена, с която можех да говоря за това, което е важно за мен. Ние открихме, че имаме толкова много общи интереси и подобни убеждения, бяхме единомишленици. Станахме много близки приятели, а после аз разбрах, че я обичам и искам да изживея живота си с нея.

Когато младият човек се върнал вкъщи, прочел своите бележки, които направил по време на срещата с мистър Бълман.

Четвъртата тайна на Истинската Любов е силата на дружбата.

За да намеря истинската любов, трябва първо да намеря истински приятел.

Да обичаш не означава да се гледате един друг, а заедно да гледате в една посока.

За да обичаш действително някого, трябва да го обичаш за това, което е той, а не за това как изглежда.

Приятелството е почвата, на която растат семената на любовта.

Ако искаш да внесеш любов в отношенията, трябва първо да внесеш приятелство.

Превод Петя Стоянова

Friday the 10th. Spiralata.net 2002-2019